Hlavní obsah

Dozvuky návštěvy čínského prezidenta: Expolitici a umělci podávají žalobu

Aktualizováno

Organizátoři demonstrace, která měla během návštěvy čínského prezidenta proběhnout na Hradčanském náměstí, podají správní žalobu. Ve čtvrtek to potvrdil Martin Bursík, který je pod žalobou spolu s manželkou Kateřinou Jacques podepsán. Další lidé prý chystají i podání ústavní stížnosti kvůli porušování ústavních a lidských práv a akademických svobod.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Martin Bursík (vlevo) a Michael Kocáb na pokojném shromáždění na podporu demokracie a lidských práv v ČR, Číně, Tibetu a na Tchaj-wanu u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Sin Ťin-pchinga v ČR.

Článek

Desítka organizací chtěla minulé úterý během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga protestovat proti porušování lidských práv v Číně. Pro demonstraci si zamluvili Hradčanské náměstí. Policie ale náměstí pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů uzavřela a demonstranty na něj těžkooděnci nevpustili. Organizátoři tvrdí, že tím porušila ústavně zaručené právo na shromažďování.

"Žalobu se rozhodli podat svolavatelé té demonstrace na Hradčanském náměstí, to jest Martin Bursík a Kateřina Jacques," řekl právník a někdejší ministr spravedlnosti Jan Kalvoda.

Kalvoda: Stará estébácká finta

Podstatou žaloby podle něj bude, že ohlášená demonstrace může být zakázána do tří dnů od ohlášení. "A jen z důvodů, které stanoví zákon o právu shromažďovacím, nikoliv z důvodu dopravního omezení, ani červenky, ani epidemie, ani památkové ochrany, ten zákon je pevný," dodal Kalvoda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na podporu Tibetu u Hradčanského náměstí

Magistrát a policie podle něj udělaly "prastarou, hloupou, estébáckou" fintu, když na místě vyhlásily kvůli ochraně ústavních činitelů dopravní omezení. "Což opravdu s ústavou slučitelné není," poznamenal. Žaloba se podle něj může rozšířit i o další podněty z doby návštěvy čínského prezidenta.

Podle Bursíka se policisté u Hradčanského náměstí chovali "pasivně agresivně" a "totálně neprofesionálně" a vypadali, že chtějí vyprovokovat konflikt. Žalobu se rozhodl podat, protože věří, že Česko je právní stát.

Stáváme se zemí, za kterou se stydím
Martin Bursík

Policie se po demonstraci bránila, že o uzavření Hradčanského náměstí bylo rozhodnuto už 21. března. "Uvedený prostor tak přestal být po tuto dobu veřejným prostranstvím, a svolavatel se tak nemohl dovolávat svého práva konat zde shromáždění," uvedla pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Policie je podle ní oprávněna při zajišťování bezpečnosti osob omezit vstup do určitých prostor.

Podle Kalvody se také lidé, které nechtěl jmenovat, chystají na podání ústavní stížnosti. Poznamenal, že stížnost je možné podávat v případě vyčerpání všech dalších právních prostředků, ale v případech "přesahových" tato podmínka dodržena být nemusí. Podle Michaela Kocába organizátoři demonstrace požadují také kvůli nevpuštění na náměstí zřízení parlamentní vyšetřovací komise.

Na tiskové konferenci, na které vystoupilo mnoho řečníků zastupujících různé spolky a hnutí, zazněla i kritika zahraniční politiky prezidenta Miloše Zemana a vlády. "Stáváme se zemí, za kterou se stydím," řekl Bursík.

Změna zahraniční politiky

Skupina osobností ve středu v prohlášení poukázala na postup policie a opatření pražského magistrátu, která provázela návštěvu Si Ťin-pchinga. Podle nich vedle ohrožení svobod dochází rovněž ke změně zahraniční politiky.

Odkazovali se přitom na slova prezidenta Miloše Zemana pro čínskou televizi, kde prohlásil, že česká vláda byla v minulosti pod tlakem EU a USA. [celá zpráva]

„Žádná politická strana a v prvé řadě prezident republiky nešli do voleb s takovým politickým programem. Tato politika je nám vnucována s mimořádnou arogancí, bez projednání a schválení Parlamentem ČR,” stojí v prohlášení.

Vláda prý nečinně přihlíží

„Vláda ČR, která je přímo zodpovědná za postupy prezidenta, nekoná a nechává tomuto vývoji, ohrožujícímu suverenitu a základy naší demokracie, volný průběh,” tvrdí.

Mezi signatáři jsou vedle výše uvedených například někdejší politička Hana Marvanová, senátor Zdeněk Papoušek, švagrová exprezidenta Václava Havla Dagmar Havlová-Ilkovičová či organizátor akce „Červená karta pro Miloše Zemana“ Martin Přikryl.

Sporné zásahy policie
Návštěva Si Ťin-pchinga v Česku vyvolala u české veřejnosti i politiků rozporuplné reakce. Někteří lidé, kteří čínského prezidenta vítali, nevybíravým způsobem napadali protestující proti lidskoprávní politice Číny. Na postup policie si stěžovali někteří čeští aktivisté. Podle nich policisté zasahovali spíše proti nim než proti agresivnějším čínským účastníkům. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) také vyzval policejního prezidenta Tomáše Tuhého, aby vysvětlil postup policie při incidentu s tibetskou vlajkou na FAMU. Dva muži, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie, se o vyvěšení vlajky zajímali.
zdroj: ČTK

Anketa

Dopouštěl se stát při nedávné návštěvě čínského prezidenta porušování ústavních a lidských práv?
Ano
31,3 %
Ne
68,7 %
Celkem hlasovalo 15312 čtenářů.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Reklama

Výběr článků

Načítám