Hlavní obsah

Osm z 24 křesťanských uprchlíků vyrazilo z Brna zpátky do Iráku

– Brno

Osm z 24 iráckých křesťanských uprchlíků, kteří našli zázemí v Brně, vyrazilo na cestu zpátky do Iráku. Ve čtvrtek krátce po půl šesté ráno nastoupili do vlaku směřujícího do Prahy, odkud odpoledne odletí. Skupinka čítá pět dospělých a tři děti. Je složená ze dvou prarodičů a dvou jejich dcer, z nichž jedna se vrací do Iráku s manželem a dvěma dětmi, druhá s malým dítětem. Její manžel zůstává po dohodě rodiny v Brně.

BEZ KOMENTÁŘE: Osm iráckých křesťanských uprchlíků odletělo zpět do vlastiVideo: Novinky

 
Článek

Podle Miroslava Makovičky z Nadačního fondu Generace 21, který pobyt Iráčanů v Česku zajišťuje, je důvodem návratu Iráčanů do vlasti stesk prarodičů po rodné zemi. V Praze by na ně měl čekat mikrobus Armády spásy. Iráčany odveze na pobočku ministerstva vnitra, kde si vyzvednou svoje pasy a zároveň odevzdají svá prohlášení, že se vzdávají azylu v České republice. Poté mohou pokračovat na letiště a po třetí hodině odpoledne jim letí letadlo do Istanbulu, odkud budou pokračovat do Iráku.

Podle Makovičky si Iráčané pobyt v Brně pochvalovali. "Setkávali se se vstřícnými lidmi, přátelskými. Neslyšel jsem slovo stížnosti z jejich úst, spíš obavy jak by to tady zvládali, obavy z jazykové bariéry, hlavní byl stesk po rodině," řekl Makovička.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Osmičlenná rodina Iráčanů, která se chce vrátit do vlasti, odcestovala vlakem z Brna do Prahy na letiště.

Zbylých 16 Iráčanů chce zůstat v Brně. Radní Brna jim schválili přidělení dvou bytů, jeden je velkometrážní a najde v něm zázemí osm lidí, další lidé půjdou do druhého bytu a zbytek do třetího, který neposkytlo Brno, ale soukromá osoba. Zatím jsou Iráčané v jednom z hostelů v centru města, odkud se ale musí nejpozději do 14. dubna vystěhovat. Poté najdou zázemí právě v poskytnutých bytech.

ČR přijala 90 lidí

ČR přijala bezmála 90 křesťanských uprchlíků z Iráku. Část našla zázemí v Okrouhlíku na Jihlavsku, část v Brně a v Praze a někteří v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku. Většina skupiny z Okrouhlíku ale odmítla český azyl a vydala se autobusem do Německa. Na hranicích je zadržela německá policie a německé úřady se je chystají vrátit do Česka.

Kvůli odmítnutí azylu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) projekt přesídlení křesťanů dočasně pozastavil, celkem jich Nadační fond Generace 21 plánoval přivézt do Česka 153. Projektem se ve čtvrtek bude zabývat vláda, na stole bude mít dvě varianty: pokračování programu a jeho ukončení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám