Hlavní obsah

Česko může přijít o sedm miliard z EU na vodní dopravu, varuje ministerstvo

Aktualizováno

Česká vodní doprava by mohla přijít až o sedm miliard korun z evropských fondů kvůli tomu, že Česko nezařadilo dvě oblasti na Labi na seznam evropsky chráněných lokalit. Upozornilo na to ministerstvo životního prostředí (MŽP). O dokumentu, který resort předložil, bude ve čtvrtek jednat vláda. Ta začátkem února rozhodla, že kaňonovité Labské údolí a takzvané Louky u Přelouče na seznam nezařadí kvůli dopravním zájmům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zdymadlo na Labi (ilustrační foto)

Článek

MŽP na jednání kabinetu předloží dvě varianty řešení: buď lokality na seznam nezařadit a nést případné důsledky, nebo dát přednost chráněné přírodě a seznam doplnit. MŽP vládě doporučuje druhou variantu.

Resort životního prostředí upozornil, že pokud bude ministerstvo dopravy žádat EK o změnu Operačního programu Doprava po 30. červnu, je velké riziko, že sedm miliard korun na vnitrozemskou vodní dopravu nedostane. Komise bude dotace přidělovat pouze za splnění několika podmínek, mezi něž spadá soulad se životním prostředím.

Jez v Děčíně je stále v nedohlednu

Financování vnitrozemské vodní dopravy komplikuje i fakt, že Evropská komise uvolnění peněz na výstavbu vodních cest kromě zahrnutí uvedených území do chráněných lokalit podmiňuje získáním stavebního povolení na jez v Děčíně. Bez odstranění tohoto úzkého hrdla nemá další plánovaná stavba jezů výše proti proudu Labe význam. Bez splnění této podmínky nebude možné peníze z Operačního programu na roky 2014 až 2020 čerpat, uvedl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

Jez v Děčíně přitom stále nemá splněný ani předchozí krok před stavebním řízením, kterým je zhodnocení dopadu stavby na životní prostředí (takzvaný proces EIA). Investor již dokumentaci dvakrát přepracovával a naposledy ji na posouzení ministerstvu životního prostředí předložil zhruba před měsícem.

Brusel již rozhodl o zahájení řízení s Českou republikou pro porušení evropského práva právě kvůli vynechání chráněných lokalit na Labi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám