Hlavní obsah

Čapí hnízdo babišovcům neublížilo, ale soc. dem. přibyli voliči

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by se nyní konaly volby, vyhrálo by je podle hnutí ANO, které by získalo 28,5 procenta hlasů, druhá by byla ČSSD s 21,5 procenta.

Foto: Právo

Volební model TNS Aisa

Článek

Babišovci si proti únoru polepšili o 1,5 procenta, soc. dem. o 4,5 procenta. Ostatní partaje by nedosáhly dvouciferných čísel. Vyplývá to z průzkumu TNS Aisa pro ČT. Průzkum probíhal v době, kdy naplno běžela kauza Čapí hnízdo i mimořádná schůze Sněmovny, kde ji Babiš vysvětloval.

Třetí komunisté by měli 9,5 procenta, tedy o 2,5 procentního bodu méně než minulý měsíc. ODS by dostala devět procent hlasů, TOP 09 sedm procent a lidovci šest procent. Zatímco občanští demokraté si s KDU-ČSL polepšili o 0,5 procenta, topka si pohoršila proti únoru o 1,5 procenta.

„Březnový volební model ukazuje druhý největší naměřený počet příznivců ČSSD od února 2014. Úbytek preferencí naopak zaznamenala KSČM. Mírný pokles, a to zejména v dlouhodobém měřítku, je patrný u TOP 09. Aktuálně dosahuje strana sedmi procent preferencí, což je nejnižší naměřená hodnota od začátku měření,“ uvedla agentura.

Těsně pod pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny by byl Úsvit se čtyřmi procenty, následovaný zelenými (3,5 procenta). Ochotu jít k volbám deklarovalo 71 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám