Hlavní obsah

V Brně vyvinuli nové náboje pro ochranku letadel

Právo, Vladimír Klepáč

Říká se jim airmarshalové, cestují v utajení a jejich úkolem je zakročit nejen proti teroristům, poradit si musí také s opilci a výtržníky narušujícími let. V krajní nouzi mohou proti nim použít pistoli, což je ale nebezpečné. Vypálená střela totiž může proletět tělem útočníka a zranit cestující nebo poškodit letadlo. Tým odborníků na zbraně a munici z brněnské Univerzity obrany (UO) ve spolupráci se třemi českými firmami přišel po pětiletém výzkumu na to, jak zabránit těmto škodám.

Foto: Univerzita obrany Brno

Nově vyvinuté střelivo s označením AM (zkratka airmarshal)

Článek

Řešením je nově vyvinuté střelivo s označením AM (zkratka airmarshal). Jde o velmi lehké mosazné střely ráže devět milimetrů. Jsou téměř do poloviny duté, tento zvláštní design jim dává unikátní balistické vlastnosti.

Po útoku na dvojčata

Letí mnohem rychleji než jiné střely a v těle útočníka se zdeformují a zůstávají v něm zachyceny. Mají tedy mnohem vyšší tzv. ranivý účinek a při jejich použití navíc nehrozí ani poškození letadla, ani zranění dalších osob.

„Až později jsme si uvědomili, že dosažené výsledky posouvají naše poznání v oboru zbraně a střelivo o významný kus dál,“ řekl Právu Jan Komenda z Univerzity obrany. Odborníci se začali větší ochranou letadel před teroristy zabývat po útocích z 11. září 2001 na newyorská dvojčata. Česká policie v roce 2004 vytvořila v reakci na tento útok oddělení doprovodů letadel.

Zájem z Nizozemí, Francie i Rakouska

Zatím jeho pracovníci naštěstí řešili jen problémy s opilými cestujícími.

„Policisté, s nimiž jsme na vývoji náboje spolupracovali, nám zprostředkovali kontakty s airmarshaly ze zahraničí. Zda budou mít čeští a popřípadě zahraniční airmarshalové ve svých zásobnících naše nové střelivo, se teprve rozhodne,“ řekl Právu ­Luděk Jedlička z týmu výzkumníků.

„O testování našeho náboje 9mm AM mají ale již zájem pracovníci leteckých ozbrojených doprovodů z Nizozemska, Rakouska, Francie, Polska a Rumunska,“ dodal.

Anketa

Bojíte se cestovat letadlem?
Ano
49,7 %
Ne
50,3 %
Celkem hlasovalo 3600 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám