Hlavní obsah

Špidla, Gross, Paroubek, Sobotka. Ti podle Zemana mohou za penále pro Altnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek označil za viníky penále, které má ČSSD zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi, své nástupce v čele strany. Soud ve čtvrtek rozhodl, že strana má Altnerovi vedle odměny 18,5 miliónu korun zaplatit i penále ve výši téměř 318 miliónů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman na návštěvě hradeckého kraje

Článek

„Cítím se zodpovědný pouze za to, že jsem vybojoval spolu s dalšími pro sociální demokracii Lidový dům, který chtěl tehdejší ministr financí (Ivan) Kočárník (ODS) sociální demokracii zkonfiskovat,“ řekl prezident Miloš Zeman během své páteční návštěvy Královéhradeckého kraje a dodal, že v době, kdy se zdál tento spor prohraný, přispěl advokát Altner významně k jeho pozitivnímu vyřešení.

„Jediná komplikace, která vznikla, spočívala v tom, že se proti němu spikli jeho dva společníci a žádali podíl. My jsme proto vyplatili část honoráře a zbytek uložili do depozitní úschovy,“ pokračoval Zeman s tím, že v roce 2004, tři roky poté, co přestal být předsedou sociální demokracie, vyhrál Altner soud o 18 miliónů korun a ČSSD se proti tomuto rozhodnutí soudu odvolala.

Viníci: Špidla, Gross, Paroubek, Sobotka

„Teprve pak začal nabíhat nekonečný proces penále. A nikdo z mých nástupců s touto kauzou naprosto nic nedělal,“ upozornil Zeman.

Jmenoval následné předsedy ČSSD v čele s Vladimírem Špidlou, přes Stanislava Grosse, Jiřího Paroubka až po Bohuslava Sobotku.

Ten v pátek potvrdil svá dřívější slova: „Kauza Altner je neblahým dědictvím z devadesátých let, se kterým se nyní ČSSD musí vypořádat. Budeme postupovat v souladu se zákony naší země a s respektem k rozhodnutí soudu. Sociální demokracii čekají nyní závažná rozhodnutí, týkající se jejího hospodaření. Jsem ale přesvědčen, že se ČSSD dokáže s touto těžkou situaci vyrovnat,” napsal Novinkám.

Strana si na zaplacení patrně vezme úvěr. Proti čtvrtečnímu rozsudku hodlá použít i opravné prostředky.

Altner straně pomohl vysoudit Lidový dům, který je jejím historickým sídlem. Následné spory byly o výši odměny, kterou si za své služby nárokoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám