Hlavní obsah

Bývalý místopředseda TOP 09 stranu opustil, prý kvůli Kalouskovi

Novinky, tem, plk
Aktualizováno

Bývalý místopředseda TOP 09 a starosta Čeladné Pavol Lukša rezignoval na členství ve straně. Důvodem jsou podle jeho prohlášení postoje předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten podle Lukši ve většině případů pouze útočí a nenabízí žádná řešení. Kalousek Novinkám řekl, že odchod Lukši vítá, protože se se stranou názorově rozešel.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavol Lukša a Miroslav Kalousek na stranickém sjezdu v roce 2009 ve Vsetíně

Článek

Lukša v roce 2009 spoluzakládal TOP 09 a byl až do loňského listopadu místopředsedou strany. Podle prohlášení, které rozeslal médiím, své členství ukončil ke čtvrtku 31. března.

„Nemohu se ztotožnit s dnešní orientací politiky TOP 09 prezentovanou především Miroslavem Kalouskem. Ta obsahuje ve většině případů pouze útoky, agresivitu a nenabízí žádná řešení,“ uvedl Lukša.

Politika šéfa topky podle něj navíc zapomíná na práci ve městech a vesnicích.

„Soustředí se pouze na témata, která neřeší prakticky žádné problémy občanů, a tím se pro mě stává neakceptovatelnou,“ dodal starosta Čeladné na Frýdecko-Místecku.

Rozhodnutí TOP 09 opustit v něm prý zrálo delší dobu. „My musíme dávat těm lidem i nějaký program. Pořád se soustředit na to, že je něco špatně, je sice dobrá věc, ale prostě musíme dávat těm lidem i zpětnou vazbu, že nám jde především o ně. A mám pocit, že dneska z toho našeho desatera zůstala jenom tibetská vlajka,“ vysvětlil muž, jenž v minulosti byl i poslancem či náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rozzlobený předseda TOP 09 Miroslav Kalousek při pochodu k Hradčanskému náměstí. Vpravo europoslanec Jaromír Štětina

„Jenom program antibabiš nám nestačí. Dneska si nemůžeme dovolit mít negace všeho druhu. Podívejte se, za chvíli jsou krajské volby a my bychom těm lidem měli být jakási nabídka, jakási alternativa. A ono se to neděje. Tak to ve mně zrálo, až to uzrálo,“ nastínil.

Na otázku, jaká bude jeho další politická budoucnost, Lukša odpověděl: „Jsem starostou obce Čeladná a jsem tomu rád, že můžu v čele obce pomoct. A zatím neuvažuji o tom, že bych oblékl dres jakékoli politické strany, která je dnes na politickém spektru.“

Kalousek: Vítám to

Předseda TOP 09 odchod Lukši uvítal. „Je to od něj velmi hezké a vítám to. On se nikdy netajil svou proruskou orientací a sympatiemi k Bloku proti islámu,” řekl Novinkám Kalousek.

Přiznal ale, že ho mrzí, že se názorově rozešli s člověkem, který spolu s ním zakládal TOP 09. Lukšovy postoje v zahraniční politice podle šéfa topky nebyly v souladu s postoji strany.

Lukšovy výhrady ke své údajně agresivní politice Kalousek nechtěl komentovat. Považuje je za zástupné. „Každý v TOP 09 ví, že ten problém je jinde. I za své kolegy mohu říct, že se nám velmi ulevilo,“ dodal Kalousek.

Anketa

Je politika TOP 09 pod vedením M. Kalouska příliš agresivní?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
Celkem hlasovalo 13570 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Reklama

Výběr článků

Načítám