Hlavní obsah

Investor: Od léta už za bezpečnost stavby Paláce Stromovka neručíme

Právo, Lucie Fialová
Praha

Pokud se investor Paláce Stromovka, který má vzniknout mezi Strojnickou a Veletržní ulicí v Holešovicích, nedohodne s Prahou 7 do letošního července, není schopen garantovat projekt ani bezpečnost okolí. V úterý na to upozornil předseda představenstva společnosti Lordship Jonathan Jackson.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Stavební jáma zůstává několik let opuštěná.

Článek

O obchodně administrativním komplexu se mluví 14 let. Jeho odpůrci opakovaně tvrdí, že nové obchody nejsou potřeba, prázdných kanceláří nabízí metropole nepřeberné množství a strachují se nových aut na silnicích.

Víceúčelové centrum, jehož součástí má být podle investora i zdravotní středisko a památník obětem holokaustu, protože na pozemcích se za protektorátu nacházelo shromaždiště pražských Židů před transporty z nádraží Bubny, považují za předimenzované. Nelíbí se ani vedení Prahy 7, které vzešlo z posledních voleb. Takže jáma, byť existuje stavební povolení, zůstává prázdná.

Několik kotev se vychýlilo z původní pozice a nedrží jámu, jak by měly
Václav Matoušek, ředitel společnosti pro ČR

Podle ředitele společnosti pro ČR Václava Matouška odborné posudky říkají, že se posunuly některé kotvy držící jámu. Jejich legislativní životnost vypršela loni v květnu.

„Několik kotev se vychýlilo z původní pozice a nedrží jámu, jak by měly,“ konstatoval Matoušek. Zároveň ale ujistil, že nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí. „Jámu hlídáme, je zvýšený monitoring,“ doplnil. Existuje možnost staticky ji zajistit, ale je to náročné jak technicky, tak finančně.

„Hledáme kompromis s Prahou 7, pracujeme na tom, abychom v řádu dní představili finální podobu,“ řekl k současnému stavu projektu Matoušek. Ale debata nemůže trvat věčně.

Matoušek konstatoval, že nedokáže říct, co nastane, pokud se strany nedohodnou. Jackson upozornil, že případný soud může zabrat pět nebo patnáct let, celou tu dobu zůstanou lidé z okolí staveniště bez vybavení, radnice bez nájemného.

Loni byla stěna stabilní

Vedoucí odboru výstavby a územního rozhodování Prahy 7 Helena Lubasová v reakci na informace, že se jáma hroutí, odkazuje na statický posudek od investora z loňského října se závěrem, že záporovou stěnu včetně kotev je po celém obvodu jámy možné k datu měření považovat za stabilní. Investor informoval, že koncem ledna proběhlo kontrolní měření, z něhož vyplynulo, že nenastaly žádné významné posuny nebo deformace.

„Tuto záležitost v žádném případě nepodceňujeme. Odborníci z úřadu jsou v úzkém kontaktu se zástupci investora. Stavební jáma je důkladně kontrolována, a pokud by hrozilo jakékoli riziko, urychleně bychom začali s investorem řešit nezbytná opatření,“ řekl starosta sedmé části Jan Čižinský (P7S).

Výběr článků

Načítám