Hlavní obsah

S čínským prezidentem se setkal i šéf Senátu, na lidská práva nezbyl čas

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) na jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem o lidských právech nemluvil. Nezbyl na to čas, uvedl šéf Senátu po úterní schůzce.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD)

Článek

Hlavními body půlhodinového jednání byla například ekonomická spolupráce či tvorba legislativy. „Skončili jsme u pandy, večerníčka a krtka,“ uvedl Štěch.

Návštěvu čínského prezidenta v ČR sledujeme on-line:
ON-LINE: Cítím se tu jako doma, řekl na Hradě čínský prezident Si Ťin-pching

Na téma lidská práva nedošlo. „Žádná jiná témata jsme neřešili, na to nebyl čas. My nemáme až tolik právo nikomu vnucovat naše pojetí, i my máme problémy, které bychom měli řešit. Během té půlhodiny nešlo všechno obsáhnout,“ komentoval předseda Senátu.

Dodal, že Čína je zemí, která je stabilní a přátelská. „Má dobrý hospodářský růst, a tím pádem i růst životní úrovně svých občanů. Budou-li tam občané spokojeni, myslím si, že i k té vyšší formě demokracie se prostě dopracují,” sdělil.

Štěch zároveň odsoudil některé demonstrace, které v rámci návštěvy Si Ťin-pchinga uspořádali jeho odpůrci. „Některé formy protestů nebyly na místě,“ míní Štěch.

Čínské vlajky v Praze někdo poškodil. Fašizující čecháčci, tvrdí mluvčí prezidentaVideo: Novinky

Si Ťin-pching se sešel i s šéfem dolní komory Janem Hamáčkem (ČSSD). Hovořili spolu o vzdělávání nebo turismu. „Turismus je v Číně na vzestupu. Prezident do něj vkládá velké naděje,” řekl Hamáček.

Došlo prý i na lidská práva. „Označil jsem to za jednu z priorit české politiky,” uvedl Hamáček. Čínský prezident to prý vzal na vědomí.

Čínský prezident se během odpoledne sejde ještě s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), schůzky se zúčastní i ministr financí Andrej Babiš (ANO) a dalších pět členů vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám