Hlavní obsah

Poslanci mají vlastní novou kapli v areálu Sněmovny pro nerušené rozjímání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslancům se v úterý otevřela nová sněmovní kaple ve Šternberském paláci podle návrhu architekta Josefa Pleskota. Vznikla z bývalé šatny naproti prostorám takzvané konírny, v nichž se scházejí poslanci zdravotnického a sociálního výboru. Modlitebna má sloužit všem, poslanci v ní mohou nerušeně rozjímat.

Poslanci mají vlastní novou kapli v areálu Sněmovny pro nerušené rozjímáníVideo: Novinky

 
Článek

Hlavní objekty kaple tvoří velký kruhový stůl s výsečí a kříž. Vstup tvoří světelný koridor, jenž má představovat přechod z civilního do duchovního prostředí. Podle zadání by se do kaple mělo vejít 15 až 25 osob. Protože má prostor sloužit nejen jako křesťanská, nýbrž i židovská modlitebna, nachází se ve dvou oknech deset hebrejských písmen, která symbolizují desatero božích přikázaní.

Náklady na vznik kaple se pohybovaly kolem 1,5 miliónu korun.

„Myslím, že je to udělané velmi citlivě ke všem kořenům a tradicím, které v České republice jsou, a že to bude místo, kde se budeme moci setkávat na pravidelné ranní snídaně před čtvrtečními interpelacemi a opravdu si tady užít trochu toho zklidnění, než se zase člověk půjde hádat do sálu,“ uvedl poslanec ODS Marek Benda.

Slavnostní akce se zúčastnili zástupci křesťanských církví, ale i vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon. Kardinál Dominik Duka připomněl výrok "co chceš, aby jiní činili tobě, to čiň ty jim," tedy tzv. zlaté pravidlo, které je připisováno nejen Ježíšovi, ale nachází se například i v Talmudu, Mahábharátě, v díle Sokrata či Konfucia.

Na plánu se podíleli konzultacemi zástupci katolické církve, Ekumenické rady církví i židovské obce. Prostor má symbolizovat, že evropská civilizace stojí na judaisticko-křesťanských základech.

Nejtěžší bylo nalézt vhodný prostor

„Pochopitelně, že všechny prostory ve Sněmovně jsou využívány, a ty nejlepší jsou obsazeny,“ poznamenal architekt Josef Pleskot. Poukázal na to, že i zvolné místo má svoji závadu, protože vstup do něj vede kolem toalet. „Proto jsme předsunuli do vstupního předprostoru ten světelný tunel, aby do očí šlo první světlo, které přichází z té kaple,“ popsal.

Kaple nebo duchovní místa k modlitbě jsou podle informací tiskového odboru ve většině renomovaných světových parlamentů. Jde například o britskou Dolní sněmovnu, německý Spolkový sněm, polský Sejm, švédský Riksdag a izraelský Knesset.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám