Hlavní obsah

Už nejsme pod tlakem USA a EU, řekl Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi

Český prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV kritizoval politiku minulé vlády, která podle něj podléhala tlaku USA a Evropské unie. Zároveň Číňany ujistil, že ČR se nevměšuje do jejich vnitřních záležitostí. Česko v pondělí navštíví čínský prezident Si Ťin-pching a v té souvislosti se ozývají kritické hlasy na adresu tamního režimu a nedodržování lidských práv.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Byl velmi špatný vztah mezi Čínou a bývalou vládou České republiky, bývalou vládou, zdůrazňuji. Protože tato vláda byla velmi submisivní, co se týká tlaku Spojených států a Evropské unie,“ kritizoval Zeman minulou vládu.

„Nyní jsme opět nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech, národních zájmech,“ prohlásil Zeman.

„A nevměšujeme se do vnitřních záležitostí jakékoliv jiné země. A to je mé vysvětlení restartu (vzájemných vztahů - pozn. red.),“ dodal prezident.

Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí v pondělí dvě hodiny po poledni. Při návštěvě trvající do středy vedle se setká s českými politiky. Podle úřadů bude nejdůležitějším výstupem z příjezdu Si Ťin-pchinga ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo do budoucna znamenat příliv čínských investic.

Zemanovi kritici: Sám tepal podlézání Číně

Ne všichni Zemanovu současnou orientaci na Rusko a Čínu přijímají kladně. Na sociálních sítích se objevila citace ze Zemanova rozhovoru pro Lidové noviny z roku 1996, v níž kritizuje oportunisty, kteří pro politický úspěch nadbíhají komukoliv, a jako příklad tehdy zvolil právě komunistickou Čínu.

„Základní motivací pro pobyt v politice je zabránit v úspěchu těm, kteří, kdyby k nám dnes přišli Číňané, si zítra nechají zešikmit oči na praktické chirurgii, pozítří se nechají infikovat žloutenkou, aby měli tu správnou barvu pleti, a popozítří začnou psát do svých kádrových dotazníků, že již od dětství milovali rýži,“ měl tehdy prohlásit současný prezident.

Spolupráci s Čínou si pochvaluje i Sobotka

Český premiér Bohuslav Sobotka v písemných odpovědích na otázky televize CCTV vyjádřil naději, že se ČR stanem pro Čínu středoevropským finančním a leteckým centrem. Těší se prý také na rozvoj spolupráce s Čínou v oblastech financí, zdravotnictví, sportu a vzdělání.

"Minulé dva roky jsme se intenzivně zabývali posílením česko-čínských vztahů a toto úsilí nyní začíná přinášet plody," citovala televize ze Sobotkových odpovědí.

Foto: Jan Sadílek, ČTK

Na trasu mezi Letištěm Václava Havla a Pražským hradem se v pondělí vrátily vlajky ČR a Číny vítající čínského prezidenta.

K finanční spolupráci sdělil, že čínské finanční instituce mají blíže k českým finančním skupinám než k bankám. Vstup těchto velkých institucí na trh bude podle něj nejenom pobídkou finančního, ale všech sektorů české ekonomiky.

Podle Sobotky už se začala projevovat dobrá spolupráce mezi Čínou a ČR v podobě přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem, které bylo zavedeno loni na podzim. V nejbližších týdnech se pak chystá letecké spojení mezi Prahou a Šanghají a pak má následovat také linka do Čcheng-tu, tedy střediska province S´-čchuan.

Čína podle českého premiéra míří k transformaci své výroby ve smyslu zlepšení kvality. Doufá proto, že se tím zvýší šance vysoce kvalitní české technologie a průmyslové výroby na čínském trhu.

Na trasu letiště - Hrad se vrátily čínské vlajky

Na trasu mezi Letištěm Václava Havla a Pražským hradem se v pondělí vrátily vlajky ČR a Číny vítající čínského prezidenta. V sobotu někdo přes 50 vlajek poškodil barvou a byly odstraněny k opravě. Vlajky jsou opět na veřejném osvětlení v Chotkově ulici, v ulici Mariánské hradby, Jelení a v Evropské.

Zadavatelem vyvěšení vlajek je Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, kterou vede Jaroslav Tvrdík.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla umístil po dobu návštěvy čínského prezidenta v Česku v parku Velvarská u Evropské ulice billboard se společnou fotografií bývalého prezidenta Václava Havla a dalajlamy.

Anketa

Kam by se podle vás měla více orientovat zahraniční politika ČR?
Na západ
23,8 %
Na východ
14,2 %
Na obě strany stejně
62 %
Celkem hlasovalo 13588 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám