Hlavní obsah

Křesťané slaví Kristovo vzkříšení na velikonoční neděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční neděle nebo Boží hod velikonoční je největší slavností církevního roku, při níž se slaví Kristovo vzkříšení a vítězství nad smrtí. Na počest vzkříšení Ježíše Krista se konají slavnostní bohoslužby a chodí se ke svatému přijímání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Věřící slaví Velikonoce jako svátky vykoupení, svátky naděje a znovuzrození. Slavností Zmrtvýchvstání Páně vrcholí liturgický rok křesťanů. Současně je to období, v němž se koncentroval duchovní základ lidové kultury.

Nepsaným pravidlem o velikonoční neděli byl zákaz práce. Nemělo se zametat, stlát, nevynášet hnůj z chlévů, nemýt nádobí, nešít, nečistit boty, a někde také nevařit. Sváteční oběd se proto připravoval už dopředu na Bílou sobotu.

Dodnes nosí katolíci a pravoslavní velikonoční pokrmy k posvěcení. Čím dále na východ, tím bohatší tradice svěcení pokrmů, tím objemnější obřadní koláč a košíky s uzenou šunkou i klobásami.

Oslava Velikonoc ale nekončí Božím hodem, trvá dalších padesát dnů až do slavnosti Seslání Ducha svatého, tedy Letnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám