Hlavní obsah

Politologové: Babiš promarnil šanci oslovit voliče, udělal ze sebe Paroubka

– Praha

Projev, v němž vicepremiér Andrej Babiš (ANO) v úterý před poslanci vysvětloval kauzu Čapí hnízdo, nehodnotí politologové a odborníci na marketing jako podařený. Babiš podle nich promarnil šanci oslovit voliče před krajskými volbami. Přímý přenos Babišova proslovu podle údajů České televize sledovalo průměrně 348 tisíc diváků starších 15 let.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš (ANO) na mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo

Článek

Jan Jirák, který se na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy specializuje na média a novinařinu, nevnímá Babišovo vystoupení jako zajímavé. Spíše než jako projev racionálně zaměřený na potenciální voliče hnutí ANO vidí asi devadesátiminutový proslov jako snahu ministra financí definovat svůj pohled na svět.

"Myslím, že to byla široko daleko jediná příležitost v nějakém souvislejším vystoupení se pokusit tu situaci pojmenovat," uvedl Jirák. "Ten podtón ukřivděnosti je nepříjemný. Ten, myslím, je marketingově nezvládnutý," dodal. Citelné podle něj v projevu byly i Babišovy emoce. Nemá přitom za vyloučené, že ministr skutečně čelí tlaku na odchod z funkce.

Politolog a odborník na politický marketing Jan Kubáček považuje Babišovo vystoupení za promarněnou příležitost. Předseda hnutí ANO podle něj nevyužil šanci přebít rozruch kolem Čapího hnízda jiným třeskutým materiálem a připravit si půdu pro blížící se krajské volby.

"Měl možnost mluvit první a nastolit agendu, využít toho nekonečného přímého přenosu," řekl Kubáček. "Očekával jsem, že půjde do protiútoku a udělá z toho výkop kampaně hnutí ANO před krajskými volbami," podotkl.

Připomínal Paroubka

Podle Kubáčka ale Babiš sklouzl ke stylu, který již česká veřejnost zažila u jiných politiků, když nepřesvědčivě vysvětlovali své majetkové poměry. "Bylo to upachtěné, nevěcné, rozplizlé. V podstatě se trochu přiřadil ke všem těm politickým matadorům, kdy vystoupil a nic neřekl," poznamenal politolog. Babiše porovnal s bývalým premiérem za ČSSD Jiřím Paroubkem. "Připomínalo to velmi průměrná vystoupení, sice dobře připravená, ale průměrná vystoupení Jiřího Paroubka," podotkl.

Kubáček dodal, že pokud by Babiš udržel tento styl komunikace, mohlo by mu to uškodit. Pro voliče je totiž atraktivní i tím, že jeho vyjadřování se lišilo od mlžících projevů zkušených politiků.

Z Babišova vystoupení bylo podle Kubáčka patrné, že se na něj vicepremiér připravoval s týmem poradců. Je podle něj ale možné, že se sešlo víc různých pohledů a výsledek proto působil rozpačitě.

Bělobrádek: To podezření jen potvrdil

Babiš v úterý předstoupil před poslance, aby vysvětlil okolnosti udělení evropské dotace společnosti Farma Čapí hnízdo. Podle některých médií Babiš zakryl vlastnictví Čapího hnízda, aby na dotaci dosáhl. Šéf hnutí ANO v proslovu řekl, že anonymní akcie farmy vlastnili, v době kdy dostala dotaci, členové jeho rodiny. Podle opozičních politiků jde o dotační podvod.

Předseda koaličních lidovců Pavel Bělobrádek ve čtvrtek řekl, že Babiš potvrdil podezření, že majetek přepsal účelově. Situace je podle něj vážná a snižuje kredit vlády i Babiše samotného. Předseda vlády Bohuslav Sobotka opakovaně prohlásil, že je třeba vyčkat na výsledek vyšetřování, které vede česká policie i evropský úřad proti podvodům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám