Hlavní obsah

Na Čapí hnízdo propašujte i své děti. Ať to vypadá, že je nás hodně, radí fond klokánkům

Právo, Jan Martinek

Andrej Babiš přivítá 28. dubna na své farmě Čapí hnízdo prezidenta Miloše Zemana společně s dětmi z klokánků. Podle e-mailu, který má Právo k dispozici, chtějí zadlužené klokánky na Babiše zapůsobit, aby jim poskytl mimořádnou dotaci, kterou vláda odmítla. Včetně toho, že některé děti mají na návštěvě farmy podle všeho pouze předstírat, že jsou z klokánku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku patřící do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Článek

E-mail s instrukcemi okolo návštěvy zaslala klokánkům Hanka Kupková, členka vedení Fondu ohrožených dětí (FOD), který azylová střediska provozuje.

„Je potřeba zajistit velkou účast, mohou jet i sociální pracovnice a pomoc s péčí o děti, pokud byste si tam propašovali i nějaké své děti – hlavně že budou jako klokaní. ;-) Měli bychom ukázat, že máme hodně dětí, aby byl zájem nám poskytnout peníze na provoz zařízení,“ stojí v mailu.

Podle něj by měl Babiš zajišťovat také dopravu na farmu, kterou kvůli dřívější eurodotaci momentálně prošetřuje evropský úřad proti podvodům i česká policie.

Autobus a občerstvení

„Pro děti a jejich doprovod bude přistaven k zařízení autobus, bude pro ně zajištěno občerstvení a pití. Děti využijí celý prostor farmy. Jsou tam zvířata, lanové prolézačky, možnost jízdy na ponících atd.,“ stojí v dopise.

BEZ KOMENTÁŘE: Farma Čapí hnízdoVideo: Novinky

Vláda před časem odmítla dát klokánkům dotaci ve výši dvacet miliónů korun, i když ji Babiš podpořil. Zeman pak klokánkům věnoval 2,5 miliónu z prezidentského fondu, který původně založil na umoření státního dluhu.

Klokánky se potýkají s finančními problémy. Bývalé vedení FOD v čele s Marií Vodičkovou zanechalo dluh přesahující 127 miliónů korun. Nyní se klokánkům daří dluh snižovat.

FOD tlačí na novelu zákona, podle které by příště měl stát platit příspěvek dítěti na lůžko bez ohledu na to, zda je dítě přítomno, či není.

Reklama

Výběr článků

Načítám