Hlavní obsah

Strop odchodu do důchodu na 65 let jsme nedoporučili, brání se komise

Odborná důchodová komise se ohradila proti tomu, že by vládě doporučovala zastropování důchodového věku. Navrhla jí jen pravidelně přehodnocovat dobu odchodu do penze a také zaručit, aby v důchodu člověk trávil čtvrtinu života. Vláda v pondělí projednávala návrh na strop pro odchod do důchodu na 65 letech. Ministerstvo práce, které návrh připravilo, ale neříkalo, že tento strop připravila komise. Sdělilo jen, že jeho návrh vychází z doporučení komise strávit v důchodu čtvrtinu života.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Komise ve čtvrtek uvedla, že kabinetu doporučila, aby budoucím seniorům zaručil "v průměru relativně konstantní dobu života v důchodu, konkrétně čtvrtinu života".

"Žádnou konkrétní hranici zastropování hranice důchodového věku naopak odborná komise pro důchodovou reformu vládě nedoporučila," uvedla komise. Navrhla i způsob pravidelného přehodnocování věku pro nástup do penze podle vývoje délky života.

To ovšem není v rozporu s vyjádřením ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD). Ta před pondělním jednáním vlády o zastropování na 65 letech, jak o něm ministerstvo mluví už od minulého roku, řekla, že 65 let odpovídá tomu, co komise navrhuje - čtvrtině života v důchodu. „Je to návrh, který vyšel z té komise,” řekla Marksová.

Ve čtvrtek v reakci na sdělení komise zopakovala, že netvrdila, že strop určila komise. „Číslo vypočítalo ministerstvo, vychází z doporučení komise, aby lidé trávili v důchodu čtvrtinu života,“ zdůraznila Novinkám ve čtvrtek Marksová.

V 65 letech od roku 2030

Stropy by byly aktuální někdy v době kolem roku 2030, dokdy by věk odchodu do důchodu měl růst. Ministerstvo tedy určilo, že průměrná doba dožití bude tou dobou 86,5 roku. Nyní je u žen zhruba 82 let a u mužů 76 let. Každý rok o několik měsíců roste.

Zastropování má vláda v koaliční smlouvě, návrhem se v pondělí zabývala, ale nakonec o něm nerozhodla. Chce ještě nechat posoudit hranici na 67 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám