Hlavní obsah

Babiš: Čapí hnízdo vlastnily moje děti a bratr partnerky, na dotace to nemělo vliv

V době získání evropské dotace byli akcionáři farmy Čapí hnízdo dvě dospělé děti vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) a bratr jeho partnerky. Babiš to ve středu uvedl na mimořádné schůzi Sněmovny, která byla svolána z popudu opozice právě kvůli farmě. Místopředseda vlády čelí podezření, že v případě získání dotace zhruba 50 miliónů na vybudování Čapího hnízda jednal přinejmenším účelově.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na mimořádné schůzi Sněmovny ukázal historické fotografie místa, kde později vznikla farma Čapí hnízdo.

Článek

Babiš na schůzi uvedl, že žádný dotační podvod nespáchal. Jména akcionářů farmy prý nemohl uvést, protože nechtěl ohrozit svou rodinu.

„Nemohl jsem říct pravdu, to přeci musí každý rodič pochopit. Děti jsou to nejcennější, co máme,“ hájil se.

Uvedl také, že rezignovat na funkci ministra nehodlá. Popsal i vznik farmy Čapí hnízdo. Na počátku podle něj byl nápad postavit takovou farmu, realizovat jej měla společnost Imoba z Babišovy skupiny Agrofert, záměr ale ekonomicky nevycházel.

„Specialistka na evropské fondy přišla v roce 2007 se záměrem nového projektu otevřeného pro veřejnost, multifunkční kongresový areál,” pokračoval Babiš.

Projekt, který se kvalifikoval pro dotaci, byl podle něho ekonomicky návratný.

„Protože se projekt netýkal byznysu Agrofertu, nechtěl jsem ho jako Agrofert realizovat,” uvedl. Rozhodl se proto, že dá rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt provedla.

Vlastnictví nemělo na dotace vliv, míní Babiš

„Mé dcery jezdí od dětství na koni, rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt realizovala. Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky,” uvedl.

Uvedl, že identitu tehdejších vlastníků zveřejnil s jejich souhlasem, i když by to dělat nemusel.

„Jsem přesvědčený, že vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo nemělo žádný dopad na získání dotace,” uvedl Babiš. Peníze z evropských fondů by, jak soudí, projekt získal, i kdyby byl stoprocentním akcionářem on sám.

Dotaci schválil výbor regionální rady soudržnosti Střední Čechy za účasti tehdejšího hejtmana a nynějšího poslance ODS Petra Bendla i nynější poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové, řekl Babiš.

Veřejnosti se ve středu na schůzi Sněmovny omluvil. „Nepředpokládal jsem, že tento skvělý projekt pro veřejnost, za který by měla být v Bruselu Česká republika pochválena, bude zneužit proti mně,” prohlásil.

Kalousek: Sobotka má konat

Opozice Babiše ve středu ve Sněmovně ostře kritizovala. Podle šéfa ODS Petra Fialy kauzu důvěryhodně nevysvětlil. „Andrej Babiš po celou dobu Čapí hnízdo řídil a ovládal a měl na něj podstatný vliv,” prohlásil Fiala. Je podle něj jedno, kdo držel akcie. Podstatné prý je, kdo v ní (farmě) má rozhodovací pravomoci.

Podobně hovořil i zřejmě nejhlasitější Babišův středeční oponent Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten se otázal, zda je únosné, aby českým „supervizorem evropských dotací“ byl člověk podezřelý z dotačního podvodu.

Pak kritizoval i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který při svém vystoupení prohlásil, že nechce suplovat soudce či státní zástupce a hodlá počkat na výsledky vyšetřování kauzy, kterou se zabývá policie i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF.

Podle Kalouska má však šéf kabinetu konat, pokud vedle něj „sedí usvědčený lhář“. Následně předseda TOP 09 navrhl přerušení jednání Sněmovny do doby, než Sobotka připustí, že jeho ministr je lhář.

Ve 20:08 si Sněmovna skutečně odhlasovala na návrh šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka přerušení schůze, ale do doby, než Evropský úřad proti podvodům (OLAF) zveřejní výsledky svého vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám