Hlavní obsah

Z televize před desátou večer zmizí reklama na erotické přípravky

Novinky, zpe
Praha

Od šesti ráno do deseti večer se nebude moct v televizi vysílat reklama na erotické služby nebo přípravky. Ve středu o tom rozhodla Sněmovna, když podpořila pozměňovací návrh Petra Kudely (KDU-ČSL). Pro zvedlo ruku 93 zákonodárců ze 157 přítomných, proti jich bylo 35.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři při jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Dětí a dospívající mládeže se výrobky povzbuzující sexuální výkonnost či uspokojení netýkají, proto je nevhodné je v době od 6 do 22 hodin ve vysílání inzerovat. Doba od 6 do 22 hodin večer se obecně považuje za dobu hájení dětí a mládeže před nežádoucím a mravy ohrožujícím působením médií,“ hájil návrh v důvodové zprávě Kudela.

Pro byl i předkladatel novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Když se koukám s dětmi na nějaký sportovní přenos, tak mi nepřijde úplně vhodné, když je tam taková reklama,“ prohlásil před poslanci.

Nejvíce se opatření dotkne reklam na přípravky na podporu erekce.

Ošklivé obrázky na cigaretách od května

Sněmovna také odsouhlasila, že od 20. května se na krabičkách cigaret začnou objevovat odpudivé obrázky. Norma, která to nařizuje, vychází ze směrnice evropské komise. Změna čeká všechny země EU. Obrázky budou muset zabírat nejméně 65 procent obalu.

Cigarety v současných obalech bude možné doprodávat pouze do léta. Od 20. srpna už budou smět být na pultech obchodů pouze krabičky s obrázky.

Novela, kterou musí ještě schválit Senát a poté podepsat prezident, také zakáže prodávat cigarety s jinou než tabákovou příchutí. Důvodová zpráva počítá s tím, že díky normě ubude kuřáků o dvě procenta.

Anketa

Vadí vám televizní reklama na erotické přípravky před 22. hodinou?
ano
87,4 %
ne
12,6 %
Celkem hlasovalo 3493 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám