Hlavní obsah

Topolánek: v kauze Kořistka se obávám falešných svědků

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek v neděli ostře zaútočil na ministr vnitra Františka Bublana, který se v minulosti vyjadřoval ke korupčnímu skandálu kolem Topolánkova tajemníka Marka Dalíka a unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Šéf ODS tvrdí, že je kauza vyšetřována nekorektně a obává se "výroby" falešných svědků.

Článek

"Jeho výroky v médiích jsou naprosto neoddiskutovatelně porušením toho, co náš právní řád umožňuje," uvedl Topolánek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Bublan v minulosti například navrhoval použití detektoru lži. Naposledy se vyjádřil, že podle něj řízení nebude odloženo, jak ale předtím spekuloval tisk s odvoláním na anonymní zdroje.

Premiér Stanislav Gross by podle Topolánka měl ministru vnitra vysvětlit, že je nepřípustné komentovat vyšetřování. Topolánek má podle svých slov z postupu policejních orgánů strach. "Důvodně se obávám, že bude vyráběn nějaký falešný svědek a podobně," uvedl předseda ODS.

Kořistka obvinil Dalíka a lobbistu Jana Večerka, že mu v červenci nabídli deset miliónů korun za to, že nepodpoří Grossovu vládu. Topolánek včera zopakoval, že nemá důvod Dalíkovi nevěřit. Sám podle svých slov nemá s případem nic společného. Topolánek zopakoval, že Dalíka pověřil pouze zjištěním Kořistkových politických postojů.

Obdobně jako Topolánek se už vyjádřili Dalík i Večerek. Ten minulý týden Grossovi napsal: "Žádám vás, abyste z pozice předsedy vlády ČR, jíž je ministr František Bublan členem, zajistil objektivitu práce policejních orgánů, zejména tak, aby se ministr vnitra zdržel pro příště jakýchkoli zásahů do trestního řízení."

Bublan: nezasahuji

Bublan se proti těmto výrokům ohradil: "Do vyšetřování případu nezasahuji, do vyšetřovací spisu jsem nikdy nenahlížel," řekl Právu. "Jedinou mou snahou, kterou jsem projevil, je, aby vyšetřování bylo objektivní," poznamenal ministr s tím, že to bylo jediné, co sdělil policii, která se případem zabývá. Ministrův "dohled" je - jak dodal - pouze v tom, že se pouze táže, v jaké fázi vyšetřování je.

Předseda ODS v neděli rovněž vyzval svého spoludiskutujícího, ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU), ať apeluje na státní zastupitelství, aby postupovalo v kauze standardně.

Němec uvedl, že Topolánkovy obavy nesdílí. Jakékoli manipulování s vyšetřováním je podle ministra nepřípustné. Pokud nicméně budou jasné stížnosti, tak zasáhne "ve prospěch toho, aby vyšetřování nebylo jakýmkoli způsobem manipulováno", uvedl Němec, pod jehož ministerstvo státní zastupitelství spadají.

Ministr se zastal Bublana slovy: "Nemyslím si, že by několik vět ze strany ministra vnitra mohlo nějakým způsobem ovlivnit vyšetřování. Já takové výroky nebudu činit v budoucnu ani tady."

Policejní prezident Jiří Kolář zdůraznil: "Nic jsme nekomentovali." Nevidí souvislost mezi spekulacemi novinářů a prací policie.

Reklama

Související články

ODS zažaluje Kořistku o 10 miliónů

Představitelé ODS se na úterní schůzce před jednáním Sněmovny rozhodli, že zažalují unionistického poslance Zdeňka Kořistku za poškozování dobrého jména jejich...

Výběr článků

Načítám