Hlavní obsah

Bezpečnost v Česku pomůže zajistit 550 vojáků, rozhodla vláda

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Vláda na úterním mimořádném zasedání potvrdila vyhlášení prvního stupně ohrožení terorismem. Kabinet tak reaguje na teroristické útoky, které se odehrály během úterního dopoledne v Bruselu, oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pro zajištění bezpečnosti ministři souhlasili také s nasazením až 550 vojáků na dobu dvou měsíců.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka přichází na mimořádné zasedání vlády.

Článek

„Vláda schválila rozhodnutí ministra vnitra o ohrožení terorismem prvního stupně,“ prohlásil premiér.

První stupeň má podle ministerstva vnitra upozornit na existenci obecného ohrožení terorismem vyplývající ze situace v zahraničí nebo z mezinárodních aktivit České republiky, zároveň ale není známa konkrétní hrozba teroristických aktivit na území Česka.

Policisty posílí stovky vojáků

Kabinet se také shodl na tom, že policii posílí armáda. „Vláda povolává 550 vojáků v činné službě na dobu nejméně dvou měsíců,” řekl Sobotka.

Ti by se měli zapojit do hlídkové činnosti policie jak na letištích, tak v pražském metru, ale také u strategických budov či pietních a památných míst citlivých pro českou historii.

Zvýšená opatření se mají rovněž týkat míst se zvýšenou kumulací lidí, sportovních i kulturních akcí a v neposlední řadě i zastupitelských úřadů a konzulátů vybraných zemí v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám