Hlavní obsah

Zmatek a strach, popisují situaci v Bruselu čeští europoslanci

Právo, kab
Brusel

Ještě pár výbuchů a bude ze mě xenofob, řekl Právu na útok v Bruselu europoslanec za ČSSD Jan Keller. Kvůli hrozbě mu pracovníci tamního letiště nedovolili dvě hodiny vystoupit ani z letadla. Strach z teroristů mají i jeho další čeští kolegové. Vinu přikládají především liknavé bruselské policii.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Článek

Kellerovo letadlo přistálo na letišti v Bruselu krátce po osmé hodině, tedy v době, kdy tamní halou otřásly dva výbuchy, které zabily nejméně 11 lidí. V letadle však musel setrvat po přistání ještě takřka dvě hodiny.

„Doteď jsme nesměli z letadla, protože v něm bylo nejbezpečněji. Teď přijely k letadlům autobusy. Všude je jen policie a hasiči. Nejezdí vlaky na letiště a prý ani metro. Ještě pár výbuchů a bude ze mě xenofob,“ popsal Právu situaci Keller v půl jedenácté dopoledne.

O pár minut později dodal: „Nezavezli nás do centra, ale všechny nás svážejí do jednoho hangáru, kde nikdo není schopen říct, co bude dál. V Belgii byl vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení, ale vypadá to spíš jako nejvyšší stupeň zmatkářství a zmatenosti.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Keller (1955) je sociolog a europoslanec zvolený za ČSSD.

Teroristický útok vyděsil i europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). „Otřáslo to se mnou. Měl jsem tu do minulého týdne rodinu i s dítětem,“ řekl Právu.

Že v Bruselu hrozí teroristický útok, se prý všeobecně vědělo. „My jsme ty informace měli. My jsme věděli, že hrozí útoky na letiště, na metro, na parlament. Ani s rodinou jsme nikam nemohli. Nebylo to tu příjemné,“ řekl Právu poslanec, kterým úřady stejně jako ostatním zaměstnancům bruselských institutů zakázaly vycházet ven.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé utíkají ze zničené letištní haly Video: AP

Útok jsme tušili, shodují se poslanci

Úterní jednání Evropského parlamentu bude tedy zřejmě zrušeno. I když teror šokoval nejspíš všechny evropské politiky, Zdechovský nevěří, že se v přístupu k muslimským radikálům něco změní. „To vůbec nepomůže. Já jsem hovořil s policisty, projel jsem tu čtvrti. Problém je daleko širší. Tady se takřka při každé razii nacházejí zbraně, výbušniny. Musí se udělat globální řešení. Policie musí jednat tvrdě a nekompromisně, nesmí nic tolerovat,“ řekl Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Telička

Europoslanec Pavel Telička (nestr. za ANO) potvrdil, že o riziku útoku se v Bruselu vědělo. „Už se určitý čas bavíme o tom, že je třeba zintenzivnit činnost bezpečnostních služeb. Ta zkušenost evidentně všechny nezasáhla. Je to zdvižený prst, který poukazuje na to, že této hrozbě musíme čelit,“ řekl.

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) se domnívá, že útok v Bruselu byl očekávaný po zadržení jednoho z vůdců teroristů – Salaha Abdeslama. Sám zrušil svůj let do Bruselu v pondělí.

Polčák teď do Bruselu nepojede

Letenku zrušil i poslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN). „Kdybych tu letenku nezrušil, tak přiletím po osmé hodině na Bruselské letiště. Brusel je jedním z nejnebezpečnějších míst v Evropě. Měla by se nad tím zamyslet tamní policie,“ řekl Právu.

Fakt, že se útok uskutečnil na letišti, které je jedním z nejhlídanějších míst, mu připadá neuvěřitelný. „Běhá mi mráz po zádech. Ale v Bruselu je cítit trvalé napětí. Když jsem šel minulý týden do svého bytu, z ničeho nic vyskákali vojáci z auta a uzavřeli ulici,“ popsal Právu Polčák.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN)

Belgická vláda by měla podle Polčáka přehodnotit možnost odnímání občanství. „Pokud se tito lidé s evropským občanstvím mohou pohybovat kdekoli, jsou nebezpeční pro celou EU,“ dodal poslanec. V následujícím týdnu prý nehodlá do Belgie jet. „Dokud mi někdo nezaručí, že elementární body dopravních tepen jsou bezpečné. Já letištní halou procházím dvakrát týdně,“ dodal Polčák.

„Bruselské a belgické bezpečnostní složky si pořádně neplní své povinnosti. Na to si stěžovali i jejich francouzští kolegové,“ řekl slovenský europoslanec Richard Sulík s tím, že Brusel je dlouhodobě centrem teroristů. Podle něj si Evropa způsobí další problémy případným bezvízovým stykem pro 75 miliónů Turků. „Mezi nimi mohou být rovněž teroristé,“ dodal.

Sulík se vyjádřil k útokům v Bruselu na svém facebookovém profilu:

.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám