Hlavní obsah

Filip hostil ve Sněmovně čínské komunisty, Kalousek se jim vysmál

– Praha
Právo, Jan Martinek

Před nadcházející návštěvou čínského prezidenta v ČR se ve Sněmovně uskutečnil seminář „Zkušenosti pro řízení a rozvoj státu“. Někteří čeští politici včetně předsedy KSČM se na něm setkali s čínskou delegací. Opozice seminář zkritizovala. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který na něm nebyl, prohlásil, že šlo o nostalgické setkání komunistů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip na jednání ÚV KSČM

Článek

Seminář, který měl poukázat na prohloubení česko-čínských vztahů, sloužil spíše jako propagace knihy čínského prezidenta, ke které se většina diskutujících vyjadřovala a která byla na semináři k dispozici v čínštině, němčině a angličtině.

Úvodní slovo pronesli předseda KSČM Vojtěch Filip a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD).

„Od nástupu nového vedení Komunistické strany Číny v čele, a teď mi dovolte v duchu naší stranické vzájemnosti použít naše oslovení, se soudruhem Si Ťin-Pchingem na 18. národním sjezdu KS Číny, který se uskutečnil v listopadu 2012, vede KS Číny a všechen čínsky lid úspěšný zápas s výzvami, před které je postavilo nové 21. století,“ řekl v úvodním projevu Vojtěch Filip.

„Pod vedením KS Číny celá země úspěšně buduje novou a šťastnou budoucnost socialismu s čínskými charakteristickými rysy,“ řekl také. Česká republika může podle něj hrát významnou roli v nové etapě česko-čínských vztahů.

Kalousek: Jak zotročit ostatní

„Pro mě to bylo takové nostalgické retro. Soudruh Filip soudružsky přivítal soudruhy z Čínské lidové republiky, ti mu soudružsky říkali, jak stabilizovat zemi tím, že střílíme do studentů, přejíždíme je tanky a zavíráme lidi, kteří mají jiný názor. Ten seminář byl symbolem, kde se soudruzi radí, jak zotročit ty ostatní,“ komentoval akci Miroslav Kalousek.

Semináře se zúčastnil také bývalý ministr zahraničí a dnes poradce prezidenta Miloše Zemana Jan Kohout. Podle něj přátelství a vzájemný respekt s Čínou dosáhly nové úrovně, zdůraznil však, že je třeba o Číně šířit pravdivé a objektivní informace.

„Nedostatek informací vede k předsudkům a stereotypům,“ varoval. O „vyvrcholení česko-čínských vztahů“ mluvil i Škromach.

Semináře se zúčastnil i bývalý premiér a expředseda ODS Petr Nečas, který se před časem z veřejného života stáhl a dotazy na téma, jak nyní žije, odmítá. Nečas se rovněž zúčastnil návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně s podnikatelskou delegací v říjnu 2014.

Čínský prezident bude na návštěvě v Česku od 28. do 30. března. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám