Hlavní obsah

Stropnický v Lánech řešil specializované žalobce pro vojáky i podporu aktivních záloh

Na jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) se hovořilo o možnosti vzniku speciálních státních zástupců, kteří by se zabývali trestnou činností v armádě, ale například rovněž o připravenosti armády pomáhat při zvládání migrační krize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

Ministr v souvislosti se státními zástupci připomněl, že nedávno byla projednána novela zákona, která umožňuje vojenské policii vyšetřovanou vojenskou kauzu předat státnímu zástupci, dříve ji po zahájení vyšetřování musela předat policii.

"Teď už budeme moci tu kauzu dotáhnout až do fáze předání státnímu zástupci, což je docela podstatné," uvedl Stropnický.

Dalším krokem by pak mohli být právě i specializovaní státní zástupci, kteří by mohli podle Stropnického působit alespoň na hlavních státních zastupitelstvích. Ministr bude návrh řešit ještě s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem a náčelníkem vojenské policie Pavlem Křížem.

Sobotní schůzky se také zúčastnil bývalý ministr obrany Vlastimil Picek, který o zřízení institutu speciálních státních zástupců usiloval už zhruba před osmi lety, návrh ale tehdy neprošel.

Migrační krize i aktivní zálohy

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na twitteru doplnil, že jednání se věnovala rovněž otázce aktivních záloh a připravenosti armády „pomoci při zvládání migrační krize.”

Podle Stropnického se naopak neřešily otázky související s Vojenským zpravodajstvím ani tzv. Libanonskou kauzou.

Letečtí instruktoři by mohli do Iráku vyrazit v květnu

Ministr rovněž po jednání rovněž uvedl, že instruktoři posádek L-159 by do Iráku mohli odletět v květnu. O vyslání asi třicetičlenného týmu včetně techniků a vojáků bude brzy rozhodovat vláda.

Iráčané koupili část strojů, pro něž česká armáda neměla využití a pokoušela se je prodat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám