Hlavní obsah

Neklid v koalici. Šéf ANO poslance stále napíná

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Nervozita z možných nečekaných tahů soupeře a napjaté ticho před středeční schůzí Sněmovny, kde má Andrej Babiš odhalit vlastníka Čapího hnízda z doby čerpání 50miliónové eurodotace. Tak vypadá v posledních dnech situace v koaličních partajích, které Babišova kauza zneklidnila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku patřící do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Článek

Jisté je pouze to, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se snaží udržet koaliční vládu pohromadě a usiluje o to, aby soc. dem., lidovci i babišovci vystupovali jednotně, což se ještě do pátku nedařilo.

„Jako před výbuchem atomové bomby“

„Nečekané svolání předsednictva soc. dem. je důkazem, že Sobotka potřebuje od svých kolegů jasný mandát před mimořádnou schůzí Sněmovny. V zájmu zachování koaliční jednoty půjde nejspíš o to, aby to co nejmíň bolelo,“ řekl Právu jeden z významných členů ČSSD.

Na otázku, jak se situace vyvine, ale nedokázal odpovědět. Jen dodal, že „situace je jako před výbuchem atomové bomby“.

Ve vzduchu totiž visí mnoho nezodpovězených otázek. Třeba: co bylo hlavním smyslem středeční návštěvy šéfa klubu ANO Jaroslava Faltýnka (a funkcionáře Agrofertu) spolu s prvním přeběhlíkem v tomto volebním období Karlem Turečkem (dříve TOP 09) u prezidenta na Hradě? Předcházela dvouhodinovému jednání Miloše Zemana s Babišem.

Odpověď chybí, i když málokdo věří, že se prezident sešel s oběma poslanci jen kvůli tomu, že se zajímá o situaci v zemědělství, jak bylo oficiálně sděleno. K tomu by nejspíš pozval šéfa resortu, a nikoli předsedu a místopředsedu zemědělského výboru Sněmovny.

BEZ KOMENTÁŘE: Farma Čapí hnízdoVideo: Novinky

A co dohodli spojenci Zeman s Babišem kromě toho, že prezident zavítá na Čapí hnízdo a šéfovi ANO vymluvil jeho dřívější hrátky s předčasnými volbami?

K čemu další přeběhlíci?

Ve Sněmovně se hojně spekuluje, že Babiš může mít v rukávu nečekaný tah, a to přechod několika nezařazených poslanců, kteří byli zvoleni za Úsvit, do klubu ANO (dosud 47). Pak by i za pomoci Turečka předstihl v počtu poslanců soc. dem. (50). V součtu by obě strany měly 103 hlasů. Nyní má trojkoalice 111 hlasů, z toho lidovci čtrnáct.

Spekulaci o přeběhlících ale zahaluje hradba mlčení, stejně jako smysl takového tahu. „S případnou stotrojkou by se dalo čelit lidovecké rebelii,“ řekl Právu jeden z politiků ANO rovněž pod podmínkou anonymity.

Související témata

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Zjevně tím narážel na napjaté vztahy mezi Babišovými a Bělobrádkovými poslanci, kteří na Babiše kvůli Čapímu hnízdu útočili dřív a ostřeji než soc. dem. Jenže takové řešení by bezesporu přineslo další koaliční roztržku. Současně málokdo věří tomu, že by sám Babiš pod tlakem okolností opustil svou vládní funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám