Hlavní obsah

ČSSD ostře proti Babišovi, podpoří mimořádnou schůzi i omezení střetu zájmů

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Sociální demokraté pokračují ve vymezování se vůči svému koaličnímu partnerovi – šéfovi hnutí ANO a ministru financí Andreji Babišovi. Předsednictvo strany přijalo v pátek večer usnesení, ve kterém svým poslancům doporučilo schválit program středeční mimořádné schůze ke kauze Čapí hnízdo. Po pátečním večerním jednání to řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Kauza hnutí ANO Čapí hnízdo poškozuje vládu. Hnutí ANO by mělo věc urychleně řešit a vysvětlit české veřejnosti,“ prohlásil Sobotka.

Hlasovat pro mimořádnou schůzi doporučil v pátek svým poslancům i Andrej Babiš. [celá zpráva]

Vedení ČSSD také doporučilo přijmout pozměňující návrh svého poslance Jana Chvojky k novele zákona o střetu zájmů.

Média mají být nezávislá, musí politiky kontrolovat, ne být loajální součástí jejich podnikatelských struktur
usnesení předsednictva ČSSD

„Tento návrh v souladu s programem ČSSD zajišťuje důsledné oddělení politické, ekonomické a mediální moci. Člen vlády si v demokratické společnosti musí vybrat mezi privátním podnikáním a službou státu,“ citoval předseda vlády z usnesení.

Podle Chvojkova návrhu by se měli ministři buď vzdát ovládání svých korporací, nebo zisku z nich. Předloha zároveň zakazuje členům vlády vlastnit jakýkoliv podíl ve vydavatelstvích provozujících rozhlas, televizi nebo noviny. Babiš je majitelem vydavatelství Mafra, pod které spadají například deníky MF Dnes či Lidové noviny.

Sobotka: Koalice by měla zůstat zachována

„Média mají být nezávislá, musí politiky kontrolovat, ne být loajální součástí jejich podnikatelských struktur,“ dodal Sobotka.

Předseda vlády také zopakoval, že současná koalice s ANO a lidovci by měla zůstat zachována. „Česká republika potřebuje stabilní většinovou vládu. Současná vláda má možnost dokončit svůj mandát,“ míní Sobotka.

Babiš: Vždyť to vědí už dva roky

Babiš pro Právo uvedl: „Sedím ve vládě dva roky, znamená to, že ČSSD neplnila dva roky svůj program, když jí to dosud nevadilo? Nebo je to pokračování kampaně Stát není firma, která je taky de facto útok na naše hnutí?“

Tato osm let stará věc nemá s mým fungováním v politice nic společného
Andrej Babiš

Návrh poslance Chvojky podle Babiše vlastně říká, že nejen Babiš, ale ani žádný další podnikatel či živnostník, kteří po celoživotní práci chtějí firmu předat dětem, nemůže být ve vládě s cílem pomoci veřejnosti.

Babiš podle svých slov souhlasí s názorem, že pokračování trojkoalice má smysl. Babišovi ale vadí podpora schůze Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo. Podle něj koalice s jedinou výjimkou takový návrh vždy odmítala. Nyní prý Sobotkovi spolustraníci nechávají „kopat koaličního partnera Kalouskem“ v očekávání, že jim to vylepší preference.

„Proč právě teď a proč se nepočká na výsledky vyšetřování, jak to předtím říkal i premiér?“ táže se Babiš. „Tato osm let stará věc nemá s mým fungováním v politice nic společného, občané vědí, co se u nás za 26 let stalo a kdo byl při tom. Čapí hnízdo to rozhodně nebylo,“ uzavřel Babiš.

Výběr článků

Načítám