Hlavní obsah

Babiš otočil, nechá se grilovat na mimořádné schůzi

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pod tlakem lidovců a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš v pátek otočil a řekl, že podpoří schválení programu mimořádné schůze Sněmovny. Tu iniciovaly opoziční TOP 09 a s ODS, konat se bude ve středu. Vicepremiér se na ní chystá vysvětlit okolnosti ohledně padesátimiliónové eurodotace své farmě Čapí hnízdo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babišovi kritici by se na schůzi měli po deseti dnech mlčení dozvědět jméno toho, kdo farmu vlastnil v době získání dotace. Odhlasování programu schůze většinou Sněmovny znamená, že budou moci vystoupit všichni poslanci, nejen ti, kteří mají přednostní právo.

Šéf státní kasy řekl, že je proti němu vedena dezinformační kampaň, a proto bude rád, když bude moci vše vysvětlit. „Já s tím nemám problém a budu kolegům doporučovat, aby schůzi podpořili,“ uvedl v ČT.

Přitom ještě ve středu lidovcům vyčítal, že pravicové opozicí chtějí umožnit jeho grilování ve Sněmovně.

Bělobrádek: Ať hájí svého šéfa

Situace v koalici je vážná, v pátek večer se proto mimořádně schází předsednictvo ČSSD. Odpoledne jednala i celostátní konference KDU-ČSL. V pondělí bude kauzu řešit předsednictvo hnutí ANO.

Širší vedení lidovců podpořilo své vedení v úsilí prosadit program mimořádné schůze. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že na konferenci nezazněla ani jedna výhrada k jejich postupu. „I pro hnutí ANO vzniká prostor, aby vlastní poslanci mohli hájit svého šéfa,“ uvedl po jednání Bělobrádek.

Lidovci chtějí dál vládnout v koalici s ČSSD i ANO, ale diskutovali i o tom, co dělat, kdyby se koalice rozklížila. „Má smysl pokračovat, ale jsme připravení na všechny varianty,“ dodal Bělobrádek.

Sobotka odmítl Kalouskovu pomoc

O vládě bez Babišova ANO mluví pravicová opozice. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek v pátek přes Hospodářské noviny vzkázal Sobotkovi, že pokud Babiše z vlády vyžene, nebudou poslanci topky hlasovat pro vyslovení nedůvěry menšinové vládě ČSSD a lidovců.

Tyhle sirény v ČSSD poslouchat nebudeme
premiér Bohuslav Sobotka

„Vadí mi mýtus, že když Babiš odejde z vlády, tak padne vláda a budou předčasné volby. Pokud by ANO chtělo vyslovit vládě nedůvěru, tak nemůže mít naše hlasy, protože nenecháme pana prezidenta, aby se rozhodl, koho pověří sestavením vlády,“ řekl Právu Kalousek.

V pátek znovu vyzval všechny strany kromě KSČM, aby se po příštích volbách „spojily proti oligarchizaci společnosti“, tedy proti Babišovi.

Jeho nabídka ale nepadla na úrodnou půdu. „Tyhle sirény v ČSSD poslouchat nebudeme. Mým cílem je udržet fungující a stabilní většinovou vládu. Nestojím o posílení vlivu Fialy a Kalouska. Nevidíme lepší variantu než koaliční spolupráci s lidovci a ANO. Neviděli jsme ji ani přede dvěma lety,“ sdělil Právu Sobotka.

Dodal, že v koalici s lidovci a ANO mohou nejlépe prosazovat program ČSSD. „Nicméně, ANO nesmí ignorovat a bagatelizovat problémy, kterými zatěžuje vládu i koalici, musí je řešit. Potřebujeme, aby se koalice začala zabývat něčím jiným, než je Čapí hnízdo a střet zájmů. Klíč k tomu má v ruce Andrej Babiš,“ dodal Sobotka.

Bělobrádek nechce o takovýchto scénářích zatím spekulovat. „Je dobré, že opozice je státotvorná, ale zatím není tato varianta na pořadu dne,“ uzavřel.

Výběr článků

Načítám