Hlavní obsah

Historický hradní kinosál odkryl utajené schodiště a staré kotouče s filmy

Praha

Zaměstnanci Pražského hradu objevili v promítací kabině hradního kinosálu pozůstatky činnosti před rokem 1989. Konkrétně se jedná o kotouče s filmy, které se zde promítaly na konci 80. let. Dva dochované filmy sovětského a severokorejského původu zde ležely desítky let bez povšimnutí. Dalším překvapením spojeným s kinosálem je utajené schodiště pro promítače.

Hradní kinosál odtajnil schodiště pro promítače a staré kotouče s filmyVideo: Novinky

 
Článek

Zajímavý nález se naskytl zaměstnancům Pražského hradu v rámci úklidu a velebení prostor Kanceláře prezidenta republiky pro zpřístupnění veřejnosti. Pražský hrad totiž v rámci exkurzí otevřel od podzimu minulého roku pro veřejnost dosud běžně nepřístupná místa.

Kinosál byl vybudován v 60. letech minulého století v době přestavby středního traktu architektem Jaroslavem Fragnerem. Přestože je dnes pravidelně využíván k tiskovým konferencím prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, promítací kabinu dlouhá léta nikdo nevyužíval. Oba dochované filmy zůstaly v původním stavu, zabalené a nepoškozené.

„Nápis na obalu jsme si nechali přeložit odborníkem na korejský jazyk. Zjistili jsme, že film je o 40. výročí založení Korejské lidově demokratické republiky, má zhruba devět minut a třicet vteřin trvání a je z roku 1988. Druhý nalezený film nese název Praha-Moskva: Dialog družby,“ uvedl Martin Hakauf, vedoucí oddělení styku s veřejností prezidentské kanceláře.

Kancelář prezidenta republiky s objevem zatím žádný jasný záměr nemá. „Filmy zde zůstanou jako odkaz na dobu využití promítací místnosti,“ doplnil Hakauf. Momentálně je ani není možné přehrát. Staré promítačky v kinosálu již nefungují.

Schodiště dělilo promítače od veřejnosti

Tajné schodiště sloužilo pro přístup promítače z přízemí středního traktu Pražského hradu až do promítací kabiny. „Bylo to z toho důvodu, aby se nepotkával s osazenstvem kinosálu a nerušil je svým příchodem. Promítač byl externí pracovník bývalého Lucerna filmu, který sem vždy přinesl požadované filmy,“ přibližuje Hakauf.

Promítač měl v kabině kompletní zázemí, včetně toalety. Z kabiny tak nemusel vůbec vycházet. Po skončení promítání vždy po nenápadném schodišti opustil Pražský hrad.

Foto: Novinky

Nevyužívaná promítací kabina hradního kinosálu.

Promítací kabina kinosálu Pražského hradu byla naposledy využívána zřejmě v 80. letech, kdy se ještě používaly staré promítací stroje z roku 1962 vyrobené firmou Meopta. Na počítadlech je stále dochován stav celkového promítacího času. Jeden ukazuje celkem 455 hodin. Přestože promítací stroje jsou již nefunkční, v místnosti jsou dva, z původních tří, dodnes zachovány.

Na Pražském hradě byl kinosál už od roku 1943, byl ale v jiných místech, kde v současné době sídlí ředitel analytického odboru. Místnost kinosálu pravděpodobně sloužila od svých dob k předcenzurnímu promítání za účasti posudkové komise. Veškeré filmy, které nebyly ideologicky správné, se z této místnosti již nedostaly.

Foto: Novinky

Hradní kinosál, který byl vybudován v 60. letech.

Za prezidenta Václava Havla se zde konaly tiskové konference a byly zde promítány filmy pro zaměstnance včetně filmů Zdeňka Svěráka nebo historických dokumentů.

Popelníky v sedadlech kinosálu jsou stejného typu, jaké se používaly ve vozech Škoda Octavia vyráběných od roku 1959.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám