Hlavní obsah

Vyjet musí do dvou minut. Podívejte se na cvičný zásah nové jednotky hradních hasičů

Praha

Na Pražském hradě působí nová hasičská jednotka. Specializuje se na ochranu Hradu a historických památek, ale i na chemickou službu. Útvar je podřízen přímo generálnímu řediteli Hasičského záchranného sboru České republiky.

Hasiči musejí vyjet do dvou minut. Podívejte se na cvičný zásah nového sboru hradních hasičůVideo: Novinky

 
Článek

Na operačním pracovišti přijímá operační technik hlášení o zasypaném dělníkovi. Naštěstí se jedná jen o cvičný výjezd, který hasiči pravidelně trénují v době, kdy nejsou voláni k reálné akci.

V Domě nejvyššího lovčího v klidném Jízdárenském dvoře Pražského hradu se ve směně střídá patnáct hasičů a velitel. Nový Hasičský útvar ochrany Pražského hradu vznikl 1. ledna na základě novely zákona o hasičích.

„Součástí běžného dne na útvaru jsou cvičení a školení. ´Volnější chvilky´ jsou naplněny kupříkladu fyzickou přípravou. Součástí fyzické přípravy je nejen posilovna, ale jsou to i výjezdy na běhání, protože u nás je potřeba mít určitou kvalitní základnu ve vytrvalosti,“ uvedl velitel Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu Radek Stránský.

Foto: Novinky

Cvičný výjezd k zavalenému dělníkovi.

Součástí útvaru je jednotka, která zabezpečuje výjezd dvou družstev. Jedno z nich je vždy vyčleněno pro zajištění bezpečnosti areálu Pražského hradu. Kromě ochrany hradního areálu má na starosti i výjezdy ve svém zásahovém obvodu, který zahrnuje Hradčany, Malou Stranu, Dejvice, Bubeneč, Lysolaje, Sedlec a Suchdol. K zásahu přitom musí vyjet do dvou minut.

Hasiči byli na Hradě i před vznikem Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu, vznik nového útvaru si vyžádala jak zvýšená potřeba specializace, tak i celková bezpečnostní situace. Kromě zmíněné chemické služby a ochrany historických památek se zde buduje i čestná stráž, která bude plnit ceremoniální funkce v rámci Hasičského záchranného sboru České republiky.

Nový útvar částečně převzal původní hasiče, částečně do něj přicházejí noví odborníci. Nové posily zde, jak říká velitel útvaru, nenabírají, ale vybírají. Provádí se též obnova dosluhující techniky a dovybavení speciálními přístroji.

Letos hasiči kromě výjezdů do vnějšího hasebního obvodu několikrát zasahovali i v samotném areálu Pražského hradu. Především se jednalo o odstraňování ledu a sněhu pomocí výsuvného žebříku ze střech v místech, kde by byli ohroženi návštěvníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám