Hlavní obsah

Sobotka: Polsko bude proti trvalým kvótám

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Polsko bude v Evropské unii spolu s Českem, Slovenskem a Maďarskem prosazovat, aby se nezaváděly trvalé povinné kvóty na přesidlování uprchlíků. Ve čtvrtek to poslancům evropského výboru řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Bohuslav Sobotka na jednom z předchozích summitů EU

Článek

„Polsko mění svůj postoj – bude hlasovat společně s Visegrádskou čtyřkou ve vztahu zavést trvalý systém relokací. Postoj tak bude konzistentní,“ uvedl Sobotka.

Poláci ještě s minulou vládou jako jediná země V4 v září hlasovali pro rozdělení 120 tisíc migrantů mezi země EU. Češi, Maďaři i Slováci byli tehdy proti.

Hlavní cíl: Dohodnout se s Tureckem

Premiér na výboru také představoval mandát a postoj vlády, se kterým jede do Bruselu na čtvrteční a páteční summit o migraci. Na něm se o trvalých kvótách mluvit zřejmě nebude. Problém s nimi totiž nemají jen země V4, ale i další státy. Například Nizozemsko přišlo s tím, že by mohly být dobrovolné.

EU se navíc nedaří přerozdělovat uprchlíky ani podle už schválených jednorázových kvót. Registrační body v Řecku, odkud by se měli přerozdělovat, začínají fungovat jen pomalu.

Hlavním cílem tohoto summitu bude dohodnout se s Tureckem.

„Základem nové dohody by mělo být urychlené navracení všech migrantů z Řecka do Turecka,“ řekl premiér. Zásadní je podle něj snížit motivaci lidí podnikat cestu přes moře a omezit pašeráky.

Premiér na výboru také připustil pochybení ohledně Sýrie. „Všichni jsme měli pocit, že je Sýrie daleko a že se nás to netýká, ale výsledek je takový, že se nás to dotklo dramaticky a skoro všech zemí EU,“ řekl.

U bezvízového styku s Tureckem musíme být velmi opatrní.
předseda ODS Petr Fiala

Dodal, že je potřeba region stabilizovat. Partnerů, kteří na to mají dostatečnou sílu, ale podle něj moc není. „Máme tam Izrael, Jordánsko a Turecko. Erdoganova (turecký prezident Recep Tayyip Erdogan - pozn. red.) politika znamenala vzdalování se Evropě, ale současná situace ho tlačí ke změně kurzu,“ míní ministerský předseda.

Evropa páchá sebevraždu, míní Černoch

Před poslanci hovořil také o možnosti vízové liberalizace pro Turky. „Jedná se o krátkodobá schengenská víza na tři měsíce,“ nastínil požadavek Turků Sobotka. Aby s tím ČR souhlasila, Turecko podle něj musí začít dodržovat lidská práva a musí zajistit svobodu slova a nezávislost médií.

Proti bezvízovému styku pro Turecko brojili opoziční poslanci. „Turecko nikdy do Evropy nepatřilo. Jakákoliv snaha o bezvízový styk s Tureckem je dokončení sebevraždy, kterou Evropa páchá,“ prohlásil předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch.

„Jedna věc je spolupracovat s Tureckem a dělat s ním dohody na mezinárodní bázi. Jiná věc je otevřít mu prostor ve formě bezvízového styku. Myslím, že musíme být velmi opatrní,“ varoval šéf ODS Petr Fiala.

Proti bezvízovému styku se vyslovila i místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Nesouhlasím, aby Evropa udělala bezvízový styk Turecku, říkám to za celou TOP 09. Otevření bezvízového styku s Tureckem považujeme za zásadní chybu,“ prohlásila.

Výběr článků

Načítám