Hlavní obsah

Vracet uprchlíky z Řecka do Turecka. Sobotka má mandát na další summit

• Aktualizováno
Novinky, jas

Kabinet na svém středečním zasedání schválil mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) na jednání Evropské rady. Česká delegace bude v souvislosti s řešením migrační krize prosazovat, aby začalo vracení nelegálních uprchlíků z Řecka do Turecka.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Zasedání Evropské rady proběhne od 17. do 18. března v Bruselu a hlavním tématem bude podobně jako na předchozích jednáních řešení migrační krize.

Premiér Sobotka schválení mandátu oznámil na Twitteru. „Vláda schválila můj mandát na Evropskou radu. Chceme, aby urychleně začalo fungovat navracení migrantů z Řecka do Turecka,” uvedl předseda vlády.

Součástí dohody by měl být podle vlády také mechanismus pro přesídlování syrských uprchlíků z Turecka. „EU by za každého syrského občana navráceného do Turecka měla jednoho syrského občana přesídlit přímo z Turecka. Navržený mechanismus se tedy netýká migrantů jiných národností,” uvedl mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Vláda i nadále odmítá, aby dohoda s Tureckem představovala jakékoliv nové závazky pro členské státy v oblasti relokací a přesídlování.

Dohodu komplikují požadavky Turecka

Na posledním summitu EU a Turecka, který proběhl počátkem března, bylo dohodnuto uzavření balkánské cesty, přes niž část uprchlíků mířila do Evropy. Makedonie následně pro nelegální migranty uzavřela hranice.

Turecko v souvislosti s přebíráním uprchlíků požaduje, aby EU na oplátku zrušila víza a obnovila přístupové rozhovory o možném členství země v EU, což dohodu komplikuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám