Hlavní obsah

Ostravský exstarosta za KSČM byl odsouzen za řízení v opilosti

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Hned dva odsuzující rozsudky si u Okresního soudu v Ostravě vyslechl bývalý komunistický starosta Ostravy-Svinova Jiří Kusýn. Loni v létě, tedy ještě když zastával funkci starosty, byl dvakrát po sobě přistižen za volantem pod vlivem alkoholu, v prvním případě dokonce způsobil menší nehodu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak v úterý informoval mluvčí soudu Lukáš Delong, v prvním případě si exstarosta vyslechl podmíněný trest odnětí svobody v délce devíti měsíců s podmíněným odkladem na 20 měsíců. Ve druhém případě dostal peněžitý trest 25 tisíc. Oběma rozsudky mu byl vysloven zákaz řízení v celkové době trvání pěti let. A oba tresty jsou již pravomocné – byly vyhlášeny trestním příkazem a odsouzený je přijal.

Jak Právo v minulém roce informovalo, Jiří Kusýn při couvání z parkoviště naboural v podnapilém stavu auto místnímu podnikateli. V krvi měl přes dvě promile alkoholu.

A aby smůly nebylo málo, o týden později ho na silnici kvůli drobnému přestupku kontrolovala policie a při dechové zkoušce mu naměřila 1,8 promile alkoholu.

Málem mi přejel nohu
majitel nabouraného vozu

Vedení ostravské KSČM mu tehdy pozastavilo členství ve straně a později skončil jak ve funkci starosty, tak na nátlak svého okolí rezignoval i na mandát v zastupitelstvu.

Kusýn verdikt nekomentoval

Okolnosti nehody loni Právu popsal majitel nabouraného vozu a provozovatel místní restaurace. „Pan starosta couval z parkoviště a vrazil mi do auta. Vidělo to pět svědků. Po nehodě chtěl odjet s tím, že má nějakou důležitou schůzku, ale spolu s jedním svědkem jsme ho zadrželi. Málem mi přitom ještě přejel nohu,“ řekl podnikatel.

To, že je starosta opilý, bylo podle něj patrné na první pohled.

„Samozřejmě, táhlo z něj jako z lihovaru. Je na to několik svědků, byl ožralý,“ dodal majitel poškozeného auta. O týden později pak starostu zastavila policejní hlídka a při dechové zkoušce opět nadýchal.

Kusýn rozsudek nechtěl své prohřešky komentovat, nevyjádřil se ani k rozsudkům. „Nemám k tomu co říct. Jsem teď v práci,“ řekl a zavěsil telefon.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám