Hlavní obsah

Jak na neukázněné pejskaře? Rozbor DNA z psích exkrementů už je moc, zní z Prahy

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Větší i menší města, vesnice, ale také jednotlivé městské části neustále bojují s neukázněnými pejskaři. Navyšují se počty košů na psí exkrementy i počty papírových sáčku. Přesto se neustále dávají milióny na úklid psích exkrementů. Jednou z možností, jak odhalit neukázněné majitele psů, je rozbor DNA jejich mazlíčků.

Rozbor psích exkrementů pomocí DNA? To už je moc, zní z PrahyVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

S naším štábem jsme si zkusili uklidit ulici Navrátilova v historické části Prahy, poblíž Václavského náměstí. Obsluha stroje na úklid psích exkrementů není vůbec jednoduchá. Za zhruba 20 minut jsme nasbírali desítky hromádek.

„Na tento úklid máme v rozpočtu vyhrazeno více než 12 miliónů korun. Ty jsou určeny jednak na koše a jejich vybírání, doplňování pytlíků na psí exkrementy, tak i na mimořádný úklid ulic,“ popsal místostarosta MČ Praha 1 Richard Bureš.

Na pokrytí nákladů by museli platit skoro 9000

V Praze 1 je registrovaných 1 353 psů a ročně se za ně vybere 800 tisíc korun. Aby poplatky pokryly výdaje určené na úklid, musel by každý majitel psa zaplatit zhruba 8 869 korun ročně.

„Myslím si, že podmínky pro to, aby ulice byly čisté a aby pejskaři plnili tu svoji svoji povinnost, tu mají. Košů je dostatek a pytlíky doplňujeme neustále. Koše stavíme dokonce na místa, kde si to občané vyžádají,“ uvedl Bureš.

Rozbory DNA za čarou

Některá zahraniční města zavedla registr psí DNA. Neapol například vyzvala pejskaře, aby se se svými mazlíčky dostavili na odběr krve. Neregistrovaným hrozila pokut 15 eur. V americkém městě Lebanon je tato povinnost už od roku 2011.

„Já si myslím, že to už je trochu za čarou. Já doufám, že apel na naše občany je lidštější a nebudeme muset přistoupit na tento způsob vyšetřování,“ dodává místostarosta MČ Praha 1.

Reklama

Výběr článků

Načítám