Hlavní obsah

Armáda nabídne Zemanovi na Hrad generála Kaše

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení armády má už připraveného náhradníka na post náčelníka vojenské kanceláře prezidenta pro případ, že Miloš Zeman odvolá z této funkce Rostislava Pilce, který stále nemá bezpečnostní prověrku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rostislav Pilc, ve výřezu generál Jan Kaše

Článek

Podle důvěryhodných zdrojů Práva generální štáb vybral brigádního generála Jana Kaše (56), který nyní šéfuje armádní Agentuře komunikačních a informačních systémů.

Teď má vše v rukou prezident. Zatím s odvoláním Pilce vyčkává, ačkoli včera vyšlo najevo, že prověrku si bude muset vybojovat u soudu, protože neuspěl s rozkladem u ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušana Navrátila. Soudní řízení může trvat několik měsíců i let.

Prezident ve středu řekl, že si chce nejdříve prostudovat podrobnosti, proč Pilc u Navrátila neuspěl. Zároveň rozhodnutí šéfa NBÚ zpochybnil.

Prezident versus šéf NBÚ

„Devítičlenná rozkladová komise rozklad pana generála Pilce přijala a označila rozhodnutí NBÚ o odebrání prověrky za neopodstatněné a neodůvodněné. Teď je mým úkolem seznámit se se všemi příslušnými materiály, přečíst si je a pak se rozhodnout,“ řekl ve středu Zeman. Tím vycouval ze svého dřívějšího jasného vyjádření, že pokud Pilc s rozkladem neuspěje, tak ho odvolá.

K výkonu funkce náčelníka vojenské kanceláře je totiž prověrka zákonnou podmínkou.

Prezidentův názor na rozklad ředitele NBÚ vychází ze středečního prohlášení Pilcova advokáta Daniela Voláka. Ten řekl, že se budou proti argumentům NBÚ bránit soudně, protože jsou pochybné. „Odůvodnění rozhodnutí je zarážející a vyvolává mnohé otazníky,“ řekl Volák.

Rozkladová komise NBÚ podle něj doporučila rozhodnutí o odebrání prověrky zrušit s argumentem, že zpráva Vojenského zpravodajství týkající se Pilce je nevěrohodná.

Pokud nemá prověrku, tak je ve své činnosti hodně omezen
senátor František Bublan (ČSSD)

„Ředitel NBÚ si z vlastní iniciativy vyžádal doplnění zprávy a až poté byl rozklad zamítnut. Toto dodatečné dodělávání důkazů budí dojem, že jde o mstu někoho z Vojenského zpravodajství a že odebrání prověrky bylo na objednávku,“ poznamenal Volák. Dodal, že podají správní žalobu k Městskému soudu v Praze.

NBÚ: U soudu vše dokážeme

Podle neoficiálních informací NBÚ Pilcovi prověrku vzalo na základě zprávy Vojenského zpravodajství, která měla upozorňovat na jeho nestandardní vazby na Rusko. NBÚ nechtěl advokátovy výroky komentovat s tím, že mu to zákon nedovoluje. „Proto NBÚ uvítá možnost obhájit své rozhodnutí před soudem, kterému předloží veškerý spisový materiál k danému řízení,“ řekl Právu mluvčí NBÚ Radek Holý.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zemanův kancléř Vratislav Mynář

Pilc není na Hradě jediný, kdo má problém s bezpečnostní prověrkou. Nezískal ji ani kancléř prezidenta Vratislav Mynář, který se teď o ni soudí. Svou funkci bez prověrky vykonává již tři roky.

Podle bezpečnostních odborníků by měl Zeman jako nejvyšší velitel české armády neprodleně Pilce odvolat, protože bez prověrky se nemůže seznamovat s utajenými skutečnostmi a je vlastně pro funkci šéfa vojenské kanceláře nepoužitelný.

„Pokud nemá prověrku, tak je ve své činnosti hodně omezen. Pokud by došlo k jakékoli krizi a ohrožení, tak si nedokážu představit, jak by svou práci vykonával,“ řekl Právu senátor ČSSD František Bublan, bývalý šéf civilní rozvědky ÚZSI.

Dodal, že je i nebezpečné, že prezident zpochybňuje výrok NBÚ, když všichni ostatní v zemi se jím musí řídit. „Prezident už relativizuje úplně všechno, což povede k tomu, že nebude platit nic než slovo hradního pána, a to je špatně,“ poznamenal Bublan.

Výběr článků

Načítám