Hlavní obsah

Maltézští rytíři se odvolali proti verdiktu, který jim zrušil vydání majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řád maltézských rytířů podal na ministerstvo zemědělství odvolání proti rozhodnutí ústředí Státního pozemkového úřadu (SPÚ). To v únoru zrušilo veškerá rozhodnutí svých krajských poboček týkající se vydávání majetku řádu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Ve všech 54 případech se odvoláváme především proti skutečnosti, že uvedené rozhodnutí ústředí SPÚ je v naprostém rozporu s platnými právními předpisy České republiky," uvedl v prohlášení Johannes Lobkowicz, kancléř českého velkopřevorství.

Státní pozemkový úřad podle svého vyjádření zrušil zmíněná rozhodnutí proto, že čeká na verdikt soudu, který se bude zabývat jedním z případů týkajících se vydání pozemku v Praze Březiněvsi. Mluvčí úřadu Monika Machtová řekla, že čekáním na výsledek soudu by uplynula lhůta pro případné přezkumné řízení.

SPÚ podal v lednu žalobu proti rozhodnutí své pražské pobočky. Týkala se vydání nezastavěných 0,8 hektaru v Březiněvsi, kde řád požaduje vrácení mnoha pozemků. V minulosti řádu patřila velká část obce, pozemky ale v poslední době patří zčásti městu Praze a není zřejmé, zda na město přešly legálně. To řeší také soudy.

Alibismus úřadu, tvrdí řád

Žalobu na svou pražskou pobočku SPÚ prý podal proto, aby mohly být vyloučeny případné pochybnosti o rozhodnutí. Mohly by se podle vedení SPÚ týkat zejména otázky nástupnictví řádu a posouzení případné majetkové křivdy, která má být zákonem napravena. Pozastavit vydávání majetku podle Machtové úřad nemůže, proto se rozhodl již vydaná rozhodnutí zrušit.

Právní zástupci Řádu maltézských rytířů jsou přesvědčeni o tom, že napadené rozhodnutí SPÚ bylo vydáno pouze z alibistických důvodů, aby se Státní pozemkový úřad jako celek zbavil politické odpovědnosti vůči veřejnosti a přesunul ji na nezávislý soud. "Z jednotlivých kroků ústředí SPÚ je zřejmé, že celá formální konstrukce rušení rozhodnutí krajských pozemkových úřadů byla dopředu účelově připravena," uvedla advokátka Alena Štumfová.

Související téma:

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám