Hlavní obsah

Na řadě míst v Česku sněžilo, silničáři vybízejí řidiče k opatrnosti

Praha
Aktualizováno

Ve středních Čechách, na Vysočině nebo v Pardubickém kraji a v Jeseníkách v noci na úterý sněžilo. Silnice jsou sice sjízdné, řidiči by ale měli být opatrní, vyplynulo z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Ve středních Čechách do terénu vyjely sypače, sníh na vozovce rychle taje, řekl pracovník dispečinku pro Benešovsko a Příbramsko. Dálnice jsou bez omezení sjízdné. Nový sníh ale může ztěžovat jízdu na silnicích první třídy na Kolínsku a Kutnohorsku.

Horší viditelnost je kvůli srážkám na Kladensku a Rakovnicku, kde se také může tvořit náledí. Sněžení je hlášeno i na Mladoboleslavsku, Nymbursku nebo v okolí Prahy.

"Na silnicích první třídy se solí, sněží spíš lehce a sníh taje už na silnici. Většinou v lesních úsecích, kde je větší zima, vozovky namrzají," uvedl před 07:30 dispečer pro Benešovsko a Příbramsko.

Sypače byly podle něj ráno nasazeny například v okolí Votic, Vlašimi a Čechtic na Benešovsku nebo Sedlce-Prčice na Příbramsku.

Deset centimetrů na Vysočině

Na Vysočině v noci na úterý napadlo i přes deset centimetrů sněhu, teploty se drží kolem nuly. Silnice v celém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, řekl dispečer krajské správy a údržby.

Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré, místy s rozbředlým sněhem, silnice nižších tříd jsou mokré nebo je pokrývá ujetý sníh posypaný drtí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Husté sněžení v Brně

Silničáři měli venku 92 sypačů. "Nejlepší situace je momentálně na Havlíčkobrodsku, naopak nejhorší na Třebíčsku, kde bylo v okolí města Třebíč hlášeno až 13 centimetrů sněhu," uvedl dispečer. Neprůjezdné úseky ale neměl v 06:30 hlášeny. Sníh by podle něj mohl dopoledne tát.

Se sněžením, místy vydatným, by podle meteorologů měli řidiči na Vysočině počítat i přes den. Srážky budou slábnout později odpoledne a večer. Teploty odpoledne vystoupí nejvýše ke dvěma stupňům Celsia.

Nehody na D1

Problémy jsou kvůli sněžení i na jihu Moravy. Na dálnici D1 se kvůli sérii nehod mezi 170. a 180. kilometrem tvoří ve směru na Prahu kolony.

Foto: ŘSD

Situace na 177. kilometru D1 na kameře Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD)

Na dálnici u Domašova nejprve kolem 07:40 havarovala tři osobní auta, o něco později měl kolizi osobní a nákladní vůz. Podle Jednotného systému dopravních informací měří kolona nejméně šest kilometrů a pohybuje se rychlostí maximálně 25 kilometrů v hodině.

Sníh na Pardubicku i Jesenicku

Také v Pardubickém kraji ráno sněžilo a sníh pokryl velkou část silnic. Většinou je mokrý až rozbředlý, místy i uježděný.

Opatrní by měli být řidiči zvláště v okolí Hlinska a Žamberka, kde vozovky pokrývá souvislá sněhová vrstva. V okolí Vysokého Mýta, Skutče a v Železných horách je sníh po solení rozbředlý.

Na zbytky rozbředlého sněhu si ráno musejí dát pozor řidiči ve vyšších polohách Olomouckého kraje. Sněhové či smíšené přeháňky v noci zasáhly hlavně Jesenicko a Prostějovsko. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné.

Na Jesenicku byly ráno vozovky po chemickém posypu většinou holé a mokré, slabá vrstva sněhové kaše je na silnici přes Červenohorské sedlo, která spojuje Jesenicko se Šumperskem.

Na méně důležitých cestách je místy vrstva ujetého sněhu s posypem. Podobná situace je i na sousedním Šumpersku.

Zbytky rozbředlého sněhu jsou po nočních sněhových přeháňkách místy také ve vyšších polohách Prostějovska. Silničáři provedli chemický posyp, takže vozovky jsou s opatrností sjízdné. Hlavní silniční tahy i cesty v nížeji položených částech Prostějovska jsou ráno holé a mokré.

Reklama

Výběr článků

Načítám