Hlavní obsah

Schwarzenberg: Hrad vypadá, jako by se na něj chystal útok tanků

Novinky, zpe
Praha

Sídlo hlavy státu připomíná obléhanou pevnost, obul se do bezpečnostních opatření Hradu čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Hrad je opět uzavřen,“ napsal si na Facebook. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se proti kritice ohradil. Schwarzenberg podle něj lže.

BEZ KOMENTÁŘE: Zpřísněná bezpečnostní opatření na Pražském hraděVideo: Novinky

 
Článek

„Včera jsem se chtěl podívat na Pražský hrad a opravdu mě něco zarazilo. Zátarasy, jako kdyby se na Hrad chystal útok tanků, osobní kontroly, krátce a dobře, Hrad je opět uzavřen a vypadá opravdu jako obléhaná pevnost, nikoliv jako otevřené sídlo hlavy státu, jak jsme to zažívali v posledních pětadvaceti letech,“ uvedl bývalý šéf topky.

Dodal, že se vracíme do nedávné minulosti. Václav Havel měl podle něj během prvních dvou let svého působení v prezidentském úřadě jednu velkou starost - aby Hrad byl co nejdříve otevřený a přístupný.

„Teď je to všechno jinak. V životě jsem několikrát viděl, že spodky, nebo jak se dneska říká trenky, byly podělány strachem. Ale nikdy jsem ještě neviděl, že by někdo byl naopak podělán strachem ze spodků či trenek a z tohoto důvodu opevnil své sídlo. Zvláštní to doba a zvláštní to lidé dnes na Hradě,“ dodal Schwarzenberg.

Recesisté ze skupiny Ztohoven věší obří rudé trenky na Pražský hrad. Archivní videoVideo: skupina Ztohoven

Narážel tak na incident s červenými trenýrkami z loňského září. Recesisté ze skupiny Ztohoven tehdy v převlecích za kominíky vyšplhali na střechu Hradu, kde obří rudé trenýrky pověsili místo prezidentské standarty. „Nad Pražským hradem zavlála zástava muže, který se nestydí,“ uvedli.

Právě po této akci se na Hradě zpřísnila některá opatření. Ve funkci skončil jak velitel Hradní stráže Radim Studený, tak šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres i ředitel bezpečnostního odboru Jan Fulík.

Karel Schwarzenberg lže. Hrad je samozřejmě pro veřejnost otevřen
Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí Hradu

Tiskový mluvčí Hradu Ovčáček Novinkám v pondělí sdělil, že bezpečnostní opatření, o kterých Schwarzenberg mluví, byla zavedena po listopadových teroristických útocích v Paříži.

„Jde hlavně o zajištění bezpečnosti návštěvníků Hradu. Karel Schwarzenberg lže. Hrad je samozřejmě pro veřejnost otevřen,“ podotkl mluvčí.

Dodal, že žádná trvalá a plošná kontrola osob se při vstupu do areálu neprovádí. „To ale samozřejmě neplatí při vstupu do Kanceláře prezidenta republiky,“ zdůraznil Ovčáček.

Bezpečnostní rámy u katedrály

Jaké konkrétní kroky hrad přijal, nechtěl Ovčáček prozradit. „Bezpečnostní opatření nikdy nesděluji,“ uvedl.

Návštěvníci si však mohou všimnout, že přibylo policistů a vojáků, kteří areál střeží. U vjezdu z Pražného mostu jsou také zátarasy, kterým se říká ježci.

Bezpečnostní opatření by se měla do budoucna ještě zpřísnit. Hrad plánuje postavit bezpečnostní rámy u vstupu do katedrály sv. Víta.

Posílit by se měl také kamerový systém a u vjezdů do areálu by měly být nainstalovány detekční brány. Podle serveru Aktuálně.cz se má ochranka prezidenta a Hradu do pěti let rozrůst o polovinu. Na Hradě by měla tedy přibýt stovka policistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám