Hlavní obsah

Zeman: Kotlebova Lidová strana je fašistická

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v reakci na výsledek slovenských parlamentních voleb v pondělí označil Stranu Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) za fašistickou. Zopakoval rovněž, že za nárůst podpory extrémní pravice na Slovensku mohou i média. Zeman v pondělí zahájil návštěvu Karlovarského kraje.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Prezident Miloš Zeman při setkání s krajskými zastupiteli v Karlových Varech.

Článek

Zeman okomentoval i výrazný propad doposud vládnoucí strany Směr - Sociální demokracie, kterou vede premiér Robert Fico.

"Každá strana, která má výrazný náskok, tento náskok postupně ztrácí, protože za pádícím jelenem se vydává stále početnější lovecká smečka," komentoval Zeman slabší volební výsledek slovenské sociální demokracie, která mohla před čtyřmi lety vytvořit jednobarevnou vládu.

Ano, je to nástupce Hlinkovy Lidové strany
prezident Miloš Zeman o Straně Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko

"Já jsem blahopřál Robertu Ficovi k volebnímu vítězství, k těm 28,5 procentům. A aniž bych se vměšoval do slovenských vnitřních záležitostí, překvapil mě nástup strany, kterou pokládám za fašistickou, takže předpokládám, že pan Kotleba na mě podá trestní oznámení... Ale ano, je to nástupce Hlinkovy Lidové strany," řekl Zeman karlovarským krajským zastupitelům.

Hlinkova slovenská ľudová strana měla podíl na rozbití Československa a v období Slovenského štátu kolaborovala s nacisty.

"Je to normální fašistická strana, která u nás v takovém rozsahu díky bohu neexistuje," dodal Zeman. Podle něj slovenská média svojí kampaní proti Robertu Ficovi přispěla k růstu Kotlebovy strany.

LSNS se do slovenského parlamentu dostala poprvé, když získala 8,04 procent hlasů. LSNS se v kampani stavěla proti členství Slovenska v NATO, ostře se vymezila vůči uprchlíkům a v minulosti se její sympatizanti účastnili pochodů vůči Romům.

Problémy zadlužených Pramenů 

Zeman se první den své návštěvy v kraji vyjádřil i k dalším tématům. Zmínil například problém obce Prameny, kterou dlouhodobě trápí vysoké dluhy.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman dostal od karlovarského hejtmana Martina Havla (ČSSD) při návštěvě regionu model hradu Loket na Sokolovsku.

„Já splnil svůj slib, který jsem dal, když jsem tuto obec navštívil, pozval jsem si jak paní starostku, tak ruského investora, kterého jsem okouzlil natolik, že mi pak poslal dopis, v kterém se zavázal, že bude v Pramenech investovat 23 milióny korun do výstavby stáčírny minerálních vod,” konstatoval prezident a posteskl si, že ani tato iniciativa zatím nepomohla.

„Když tentýž investor nabízel uhradit pohledávku 1,9 miliónu korun, tak i když by to kraj nic nestálo, tak se rada kraje a možná i zastupitelstvo se k tomu postavilo odmítavě,” dodal prezident, který přivítal ujištění hejtmana, že jednání budou pokračovat.

Prameny, které jsou s dluhem 115 miliónů korun relativně nejzadluženější obcí v České republice, žádají kraj o pomoc dlouhodobě. Do dluhů se obec dostala kvůli zkrachovalému projektu stáčírny minerálních vod. Přišla téměř o všechen majetek, peníze nezbývaly ani na veřejné osvětlení nebo nákup popelnic, přes dva roky byla obec bez zastupitelstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám