Hlavní obsah

Domů se nevrátím, není tam bezpečno, říká mladý Švéd

Právo, Petr Kozelka

Ze Švédska odešlo podle místního statistického úřadu v uplynulých dvou letech nejvíc lidí za posledních pětapadesát let. Počet odcházejících se přitom zvýšil v době, kdy do severského království začaly proudit desetitisíce migrantů. Jedním z lidí, kteří se už nehodlají do své domoviny vrátit, je i osmadvacetiletý Erik Martinsson, který už několik let pracuje u jedné z internetových společností na Maltě, kde se seznámil i se svou českou partnerkou.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na Maltě nechce zůstat napořád, ale má jasno, že do Švédska se vracet nebude. „Už se tam necítím bezpečně. Dívky tam nemohou chodit plavat do bazénu, aniž by se vystavovaly riziku obtěžování. Uprchlíci napadají sociální pracovníky, byl i případ pobodání dítěte ve škole. Dokonce i lidé, kteří do Švédska utekli v osmdesátých a devadesátých letech z Libanonu, říkají, že situace je zlá,“ řekl Martinsson.

Velmi vážně naopak uvažuje o tom, že by se usadil v Česku. „Máte odlišný přístup k imigrantům, podle mě zdravější, než jaký uplatňuje Švédsko. Oceňuji, že chcete v první řadě pomáhat svým lidem,“ prohlásil mladý seveřan.

„Co vím, lidé ve Švédsku jsou hodně nespokojení se situací. Není to ale my versus oni, problém je, co s tím množstvím migrantů, kteří do Švédska přišli. Policisté si stěžují, že situace je neudržitelná, gangy přebírají kontrolu nad některými místy přímo ve Stockholmu. A média o problémech mlčí,“ popsal neradostnou situaci.

Podle dat švédského statistického úřadu odešlo v letech 2013 a 2014, kdy začaly prudce růst počty imigrantů směřujících do Švédska, nejvíce lidí od roku 1960, více než 50 tisíc lidí ročně.

Nejsou zdroje

„Lidé odcházejí ze tří důvodů. Je jednoduché pracovat v rámci Evropské unie, odcházejí kvůli vysokým daním a také proto, že ztratili důvěru v současnou vládu. Švédsko už není zemí pro Švédy, je zemí pro všechny. Jenže už nejsou zdroje, ze kterých by bylo možné brát na zajištění té masy imigrantů,“ vysvětlil Martinsson.

Přestože média si všímají hlavně situace ve Stockholmu zejména v souvislosti s řáděním dětských výtržníků, podle Martinssona není situace v dalších částech Švédska o moc lepší.

„Přede dvěma týdny byl v malém městě Broby ubodán ve škole chlapec po hádce s přistěhovalcem. Další imigrant ubodal sociální pracovnici. I v reakci na to zase minulý týden banda maskovaných mužů napadala lidi, kteří vypadali jako migranti. Mám obavu, že podobných případů bude přibývat, protože lidé už jsou prostě příliš naštvaní,“ dodal Martinsson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám