Hlavní obsah

Babiš hrozí: Než se hádat v koalici, to radši volby už v červnu 2017

Právo, Jan Rovenský

Než se trápit v koalici a blokovat vládu neustálými spory, bylo by lepší mít sněmovní volby už v červnu 2017, nikoliv až na podzim 2017. V rozhovoru pro deník Právo to říká ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Kdy položíte vládu?

Vždyť ta vláda je úspěšná, plní svůj program. Zůstaneme v ní až do konce. Proč bych ji pokládal?

Protože když ČSSD a lidovci vyjádřili podporu opozičnímu návrhu, aby se lidé, kteří mají víc než 40procentní podíl ve firmě, nesměli stát členy vlády, začal jste se rozčilovat, jestli má koalice smysl.

To nebylo jen kvůli tomu, ale protože na mě koaliční partneři dělají jeden podraz za druhým. Dosud jsme měli semtam nějakou potyčku, ale teď, v rozpětí posledních dvou týdnů, je rozměr útoků neobvyklý. Jsem z toho v šoku, tak se nedivte, že reaguji.

Všechny partaje dělají speciální zákon proti Babišovi kvůli financování stran, aby nemohl vlastnit firmy, aby se nemohl účastnit veřejných zakázek, připravují zákon o médiích. A do toho všeho přichází kampaň ČSSD „Stát není firma“, což je jednoznačná kampaň proti mně. Proto jsem položil řečnickou otázku.

Co vás tedy přimělo v koalici zůstat?

Nikdy jsem neřekl, že v ní nezůstanu. Řekl jsem, že uvažuji, zda má taková koalice smysl, a vyslal jasný signál, že si nenecháme okopávat kotníky. Nikdy jsem neřekl, že položím vládu.

Kdybyste tím nechtěl pohrozit, proč byste o smyslu koalice přemýšlel nahlas?

To mám shodit vládu, protože mě teď několikrát za sebou koaliční partneři podrazili? To není důvod. Navíc by to ve Sněmovně nikdo neodhlasoval, takže to ani není reálné. Nemáme tedy na výběr, v koalici musíme být.

Mluvíte o podrazech a útocích. Co v té partě ještě děláte?

Jsem tam, protože hlídám státní kasu a s velmi dobrými výsledky řídím ministerstvo financí. Získáváme zkušenosti, plníme vládní program a program ANO, i když naši práci prodávají ostatní strany.

Nečekal jsem ale, že vůči mně přijde tak brzy tak obrovský útok od koaličních partnerů. Myslel jsem si, že v klidu přežijeme do krajských voleb a od listopadu nastane volný boj. Nepředpokládal jsem, že by krajské volby měly zasáhnout vztahy v kabinetu tak, aby vláda přestala být funkční. To jsem ostatně řekl i partnerům v koaliční radě.

Pokud máme takto fungovat, pokud se útoky budou před krajskými volbami stupňovat, tak koalice nemá smysl, protože už toho moc neudělá. Možná by bylo dobré udělat volby v červnu 2017, jak původně měly být.

O pár měsíců dřív, než mají být řádné, na podzim 2017, jen proto, že se v koalici hádáte? Jaký to má smysl?

Volby do Sněmovny byly vždy běžně v květnu nebo červnu. Pokud se v koalici nebudeme společně cítit dobře, tak by bylo lepší, aby společné trápení bylo kratší.

Navíc to má i jiný důvod. Když budou volby v červnu, tak nová vláda aspoň bude moci sestavit rozpočet na rok 2018 a nebude se muset řídit cizím rozpočtem předchozího kabinetu. Když jsme totiž nastoupili my, tak jsme se museli řídit rozpočtem Rusnokovy vlády. Místo toho by nová vláda měla mít šanci ovlivňovat dění hned.

Už jste to navrhoval v koalici nebo jste o tom mluvil s prezidentem?

Ne, zatím jsem o tom s nikým nemluvil.

Celý rozhovor si přečtěte v sobotním vydání deníku Právo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám