Hlavní obsah

Zapojil Pelikán bratra do případu Fajád? ptá se ODS. Šábli jsme se, vtipkuje překladatel

Novinky, zpe
Praha

Občanští demokraté chtějí vědět, jestli ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zapojil do případu Alího Fajáda svého bratra Petra. „Přijde nám nemorální, že by ministr pověřoval kohokoliv ze svého příbuzenstva. Zpochybňuje to roli bezpečnostních složek,“ prohlásila v úterý členka bezpečnostního výboru Jana Černochová (ODS). Sám Petr Pelikán Novinkám řekl, že ministr se ho pouze neoficiálně ptal na jeho názor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Černochová (ODS)

Článek

Na Černochovou se prý v úterý obrátila dvě média s dotazem, zda je pravda, že v kauze Fajád figuroval Pelikánův bratr. „Nevíme, zda je ta informace pravdivá. Nevíme, jestli Pelikánův bratr do Libanonu skutečně jel. Jako poslanci bychom se měli dozvědět víc,“ prohlásila Černochová.

Pelikán: Byl jsem v Íránu, ukážu vám pas

„Abych řekl pravdu, tak mě bratr do případu samozřejmě zapojil. Dal mi číslo rodinného švýcarského konta a pověřil mě, abych odjel do Libanonu a tam dohodl co nejvyšší sumu, za kterou on tady pustí všechny Libanonce a kterou nám potom zaplatí a o kterou se šábneme v poměru on čtyři a já tři díly. A mně se dokonce podařilo vyjednat, že je zaplatí pouze dva a ten třetí jede šupem do Ameriky,“ řekl Novinkám v nadsázce Petr Pelikán.

„Pouze se mě neoficiálně ptal na můj názor,“ dodal už bez vtipu. Uvedl také, že když se celá kauza řešila, byl v Íránu jako tlumočník. „Klidně vám ukážu pas,“ vrátil se ke vtipu.

Ministrův nevlastní bratr Petr je překladatel, orientalista a arabista, islám sám praktikuje. Působí jako honorární konzul Súdánu v České republice. Studoval na univerzitách v Tunisku, Afghánistánu, Egyptě, Libanonu, Súdánu a Íránu.

ODS chce sněmovní komisi

Předseda ODS Petr Fiala v úterý uvedl, že strana bude iniciovat vytvoření sněmovní vyšetřovací komise, která by kauzu prověřila. Apeloval také, aby se k případu vyslovil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Musí reagovat premiér – z důvodu, co se kolem kauzy děje, jak unikají informace. Není možné, aby pokračoval amatérismus, který předvádí Sobotkova vláda,“ řekl.

Ministr Pelikán zatím bez reakce

Fiala také zdůraznil, že ODS před třemi týdny iniciovala kvůli kauze mimořádné jednání Sněmovny. „Vláda zabránila, aby byl schválen program, na naše otázky jsme nedostali odpovědi. Dnes se z médií dovídáme nové závažné informace,“ kritizoval šéf ODS.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Novinky se na ministra Pelikána obrátily s dotazem, zda hrál jeho bratr v případu nějakou roli. Zatím neodpověděl. Podle bratra Petra je se svým synem na horách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám