Hlavní obsah

Omezení mi nevadí, možná požádám Moniku o ruku a firmu na ni převedu, řekl Babiš

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přítelkyně Andreje Babiše Monika se možná díky neshodám v koalici dočká svatby. Ministr financí a šéf hnutí ANO v úterý v nadsázce nastínil, co by se stalo, pokud by Sněmovnou prošly zákony o veřejných zakázkách a střetu zájmů, které mají omezit jeho působení v Agrofertu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš s partnerkou Monikou

Článek

„Možná požádám Moniku o ruku a potom na ni převedu firmu,“ vtipkoval Babiš. Vzápětí vysvětlil, že mu nevadí, pokud by dolní komorou prošly zákony, kvůli kterým by se musel vzdát Agrofertu.

„Mrzí mě ale, že koalice se přidala k opozici a vytvořila jednu frontu proti našemu hnutí. Doteď to nevadilo ani ČSSD, ani KDU-ČSL. Teď vystupují jako jedna strana. Nechci opustit koalici. Ale jsem v šoku, jak se naši koaliční partneři chovají,“ uvedl Babiš.

Dopoledne přitom mluvil ostřeji. Prohlásil, že pokud návrhy Sněmovnou díky koaličním hlasům projdou, je otázkou, zda má současná koalice další smysl.

Návrh nic neřeší a dělá z lidí jen blázny
Andrej Babiš, ministr financí a předseda hnutí ANO

O co přesně jde? Poslanec TOP 09 Martin Plíšek přišel se dvěma návrhy, které by se Babiše dotkly. Ten první je o veřejných zakázkách a spočívá v tom, že firmy, které alespoň z 10 procent vlastní člen vlády, by se nemohly účastnit veřejných zakázek.

Zákon bude tento týden projednávat Sněmovna a lidovci už v pondělí po koaliční radě avizovali, že ho podpoří.

Druhý Plíškův návrh se týká střetu zájmů. Počítá s tím, že členové vlády by nesměli být zároveň ovládajícími osobami ve firmách. Zákon plánují podpořit jak lidovci, tak sociální demokraté. Babiš by si tak musel vybrat, zda se vzdá Agrofertu, nebo funkce v kabinetu.

„Tenhle návrh nic neřeší a dělá z lidí jen blázny. Mám se chovat jako (ministr zemědělství Marian) Jurečka (KDU-ČSL), který pole převedl na manželku a tváří se, že mu nepatří?“ tázal se Babiš.

Fiala: Je nutné hledat i nestandardní řešení

Na otázku Novinek, co bude dělat, pokud návrhy opravdu projdou, odpověděl, že situaci bude řešit, až nastane. „Pořád si ale myslím, že stávající stav je nejtransparentnější, protože není minuty, kdy by někdo nekontroloval moje firmy a mě samého,“ podotkl ministr financí. Odpoledne doplnil, že pokud body projdou, jeho právníci budou analyzovat, zda mu nejsou odepírána některá práva.

S návrhy TOP 09 sympatizují i další strany ve Sněmovně. „Jsme připraveni to podpořit. Jsem proti zákonům, které se šijí na míru jedné osobě. Ale jsme v mimořádné situaci, je nutné hledat i nestandardní řešení,“ sdělil předseda ODS Petr Fiala.

Anketa

Podporujete zákon zakazující ministrům ovládat firmy, i když to bude mít dopad na Andreje Babiše?
Ano
54,9 %
Ne
45,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13088 čtenářů.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám