Hlavní obsah

Šlachta odmítl, že by jeho útvar zanedbal metanolovou kauzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se v pondělním tiskovém prohlášení vyjádřil k nahrávce, kterou měl před svou sebevraždou natočit někdejší detektiv ÚOOZ Stanislav Švábenský a o níž se objevily informace v některých médiích. Švábenský byl odsouzen za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a podvod. Šlachta odmítl, že by jeho útvar zanedbal vyšetřování podvodů s pančovaným alkoholem.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Šlachta předeslal, že jeho útvar nemá nahrávku k dispozici, a nemohl se s ní tedy seznámit. Mediální debatu nad nahrávkou nicméně považuje za nedůstojnou jak pro útvar, tak pro zesnulého policistu.

Lidové noviny uvedly, že v šestihodinovém videozáznamu popsal poměry v brněnské a zlínské expozituře ÚOOZ a poukázal na těsné vztahy policistů s podsvětím. Mimo jiné prý řekl, že už nemá sílu ani prostředky bojovat proti policejní a justiční mafii.

„Jednoznačně a důrazně odmítám jakékoli náznaky obvinění, že by snad náš útvar svou nečinností měl na svědomí lidské životy v tzv. kauze Metyl. Toto obvinění je absurdní a urážející,” konstatoval Šlachta, podle něhož se kauzou nezabýval jeho útvar, nýbrž speciální tým policejního prezidia.

„Neexistuje žádný záznam o tom, že by pan Švábenský přinesl již v roce 2010 nějaký poznatek ke kauze,“ dodal s tím, že žádné takovéto informace nejsou ani ve svazku policejního informátora, o němž Švábenský hovoří.

ÚOOZ řešil jiný případ

Švábenský přišel k ÚOOZ v září 2009 a z útvaru podle Šlachty odešel na vlastní žádost k jiné policejní složce v červnu 2011.

Šlachta uvedl, že Švábenský přinesl v únoru 2010 informaci, která upozorňovala na možné daňové úniky a padělání kolků na lihoviny. Věc prý již v té době ÚOOZ šetřil a neměla žádnou souvislost s pozdější kauzou Metyl, která se váže k roku 2012. První případ se totiž týkal černého obchodu s lihem a možných utajených skladů nezdaněného lihu, tedy nikoli pančování lihu metanolem, kvůli němuž zemřela téměř padesátka lidí a řada dalších přišla o zdraví.

Šlachta zároveň odmítl i tvrzení, že Švábenský jako první poukázal na praktiky tzv. Toflova gangu, jenž vydíral podnikatele a v němž figurovali bývalí brněnští policisté.

„Neexistuje žádný záznam či svědectví o tom, že by pan Švábenský přinesl k této kauze nějaký poznatek. Nebyl ani součástí týmu, který se věcí zabýval. (...) Je třeba připomenout, že věc byla projednána u soudu a následně padly i vysoké tresty odnětí svobody,” napsal.

Švábenského nahrávkou se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Toto plně respektujeme a osobně věřím v brzký závěr, který dá na všechny otázky jednoznačné odpovědi,” dodal Šlachta.

Reklama

Výběr článků

Načítám