Hlavní obsah

Vláda opět odložila mýto i leteckou záchranku

Novinky, zpe
Praha

Jak se bude příští rok vybírat mýto nebo kdo bude od roku 2017 provozovat leteckou záchrannou službu? Odpověď na tyto otázky měly být jasné po pondělním jednání kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Jenže vláda oba body opět odložila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) měl výhrady k tendru na leteckou záchranku. ČSSD má zase námitky k návrhu na výběr mýta z dílny ANO.

Článek

„Vláda odložila bod ministerstva zdravotnictví ohledně provozování vrtulníků pro leteckou záchrannou službu na příští jednání,“ uvedl na Twitteru mluvčí vlády Martin Ayrer.

Materiál se odložil už několikrát, dnes zřejmě kvůli neúčasti ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Při předchozích jednání byla problémem cena tendru, která vadila především ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Vláda také řeší, zda se služba částečně převede na stát, nebo zůstane v rukou soukromých firem. [celá zpráva]

Vláda v pondělí přerušila také debatu o provozování mýtného systému. Podle zdroje blízkého kabinetu se jedná o jakousi „odplatu“ Babišovi, který rýpal do provozování letecké záchranky, jež spadá pod Němečka ze soc. dem. „Vy nám vrtulníky, my vám mýto,“ přiblížil Novinkám zdroj.

Sobotka: K Ťokovu návrhu byla řada připomínek

Premiér Sobotka na dotaz, zda se jedná o odplatu, nereagoval. „K návrhu ministra dopravy byla na jednání řada vážných připomínek a materiál nebyl způsobilý k hlasování. Musí být tedy ještě dopracován a předložen na příští vládu,“ napsal v SMS zprávě.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dan Ťok

Smlouva se společností Kapsch, která mýtný systém provozuje, vyprší na konci letošního roku. Resort dopravy už dříve uvedl, že na otevřené výběrové řízení není čas. Ministr Ťok navrhuje zadat zakázku společnosti Kapsch bez výběrového řízení. Tento „krizový” postup by však nemusel povolit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud se tak stane, od roku 2017 zřejmě nebude možné vybírat mýtné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám