Hlavní obsah

V Česku by mohly vzniknout čtyři nové přehrady

V rámci boje s hrozícím suchem nechá vláda prověřit možnosti stavby čtyř nových přehrad. Podle ministerstva zemědělství, které návrh předložilo, trvá v ČR vybudování přehrady od prvotního záměru obvykle až 20 let. Úřady nyní začnou zjišťovat, zda je vybudování nádrží proveditelné a nenaráží-li na problémy v územních plánech.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Lokality, v nichž by měly vzniknout nové přehrady.

Článek

Podle záměru vlády by mohly vzniknout čtyři nádrže ve třech krajích. V Pěčíně v Královéhradeckém kraji, ve Vlachovicích ve Zlínském kraji a v Senomatech a Šanově ve středních Čechách. Mělo by se jednat o záchytné vodní nádrže, které by měly pomoci se zásobováním vodou v obdobích sucha.

„Vláda pokračuje v koncepčním řešení problému sucha. Dnes jsme schválili další krok – plán pro stavbu čtyř záchytných vodních nádrží ve třech krajích,” uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru.

Pěčínská nádrž by stála na Zdobnici v území Rychnova nad Kněžnou. Během sucha by posilovala zdroje v povodí horního a středního Labe pro zajišťování vodního zásobování Hradce Králové. Podle ministerstva by navíc při povodních mohla ochránit zástavbu podél řeky Zdobnice. O stavbě se podle materiálu uvažovalo již v roce 1902.

„Následný původní záměr uvedený v již neplatném Směrném vodohospodářském plánu předpokládal výstavbu vodní nádrže s objemem 65,02 miliónu m3 a zatopenou plochou dosahující téměř 250 hektarů,” píše resort. Nyní se počítá se zatopením maximálně 80 hektarů s potenciálním objemem nádrže 17,1 miliónu metrů krychlových.

Vlachovická přehrada by mohla stát na Vláře, kde by pomáhala se zásobováním pitnou vodou i pro Zlínsko a Uherskohradišťsko. „Je počítáno s převodem vody ze Smolinky, Klobouckého potoka a Senice,” píše ministerstvo. Lokalita zasahuje do pěti lokálních biokoridorů a tří lokálních biocenter s výskytem některých ohrožených druhů.

Další dvě přehrady na Rakovnickém a Kolešovickém potoce jsou menší. Měly by pomáhat ke zlepšování průtoků při suchu a posílit tamní podzemní vody. Voda by v nich také mohla pomoci zemědělcům se závlahou.

Ekonomické náklady na stavbu materiál neodhaduje.

Výhodou vybraných míst je minimální zástavba

V ČR je nyní 65 lokalit, tzv. hájených míst, kde by se potenciálně mohly přehrady vytvořit. Všechna nejaktuálnější čtyři místa jsou minimálně zastavěná.

Vláda loni v červenci schválila koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. Podle dokumentu by receptem na boj proti suchu mělo být lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování. Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady a počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: , ČTK/AP

Záplava v Healdsburgu

Stát by například letos mohl modelově vyzkoušet na pilotním projektu na Rakovnicku, jak by fungovala státní správa při ohrožení suchem. Region je jednou z nejohroženějších oblastí, sucho tam dlouhodobě snižuje například výnosy plodin. Oblast také trpí požáry, město zakázalo během loňských letních měsíců vstup lidí do lesů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám