Hlavní obsah

Všichni proti Babišovi. Je to msta, tvrdí

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Všechny parlamentní strany s výjimkou hnutí ANO chtějí hlasovat pro návrh, který by předsedu hnutí ANO Andreje Babiše nutil vybrat si mezi vlastnictvím firmy Agrofert a funkcí v příští vládě. Partaje tak chtějí Babišovi zabránit v možném zneužívání střetu zájmů. Ministr financí ale tvrdí, že je to msta za to, že ANO narušuje systém tradičních stran.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Udivuje mě hlavně chování našich koaličních partnerů. Při podpisu koaliční smlouvy, podle které už dva roky spolupracujeme a přijímáme zákony, dobře věděli, že vlastním firmu a noviny. A najednou jim to vadí tak, že se spojí proti koaličnímu partnerovi s opozicí a odsouhlasí si spolu zákon?“ napsal Právu.

V pátek Právo informovalo, že ČSSD se rozhodla hlasovat pro novelu zákona o střetu zájmů z pera opozičního poslance Martina Plíška (TOP 09), podle které by členové vlády nesměli být zároveň ovládajícími osobami ve firmách. „Návrh, který by ukládal členům vlády převést firmy, aby je nemohli ovládat, považujeme za legislativně nesporný,“ napsal Právu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Nově se s jasným stanoviskem připojili i lidovci. „Naše poslankyně Pavla Golasowská na výboru tento pozměňující návrh podpořila, klub KDU-ČSL ho podpoří také,“ napsal Právu předseda lidoveckého klubu Jiří Mihola.

„Partneři proti nám? To jsem nečekal“

Pokud by tedy Babiš chtěl být členem i příští vlády, musel by se vzdát své firmy Agrofert: prodat ji nebo převést na jinou osobu či do svěřeneckého fondu.

Jak se dalo očekávat, hnutí ANO stojí ve sporu za svým předsedou. „Je vidět, že hnutí ANO je opravdu nechtěnou chybou v systému, kterou tady tradiční politické strany nechtějí tak moc, že se už spojují proti nám všichni,“ napsal Právu šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, který sedí v představenstvu firmy Agrofert a ve vedení tří dalších firem.

„Na to, že se do nás neustále opírá opozice a využívá k tomu lživé informace, už jsme si zvykli, ale že se s opozicí teď proti nám spojí i naši koaliční partneři, to jsem nečekal. Ty návrhy strany nepodpoří proto, aby udělaly něco dobrého pro lidi, ale protože chtějí dostat Babiše z politiky a nastolit staré pořádky,“ dodal.

Osiřelých 47 proti 147?

Hlasovat pro návrh chtějí vedle TOP 09 a zmíněných ČSSD a KDU-ČSL také ODS, komunisté a poslanci Úsvitu. To je celkem 147 hlasů. Návrh by tedy měla Sněmovna hladce schválit.

Babišových 47 poslanců by ze sněmovní dvoustovky mělo zůstat se svým záporným postojem osamoceno, pokud se k nim nepřidají tři poslanci z hnutí Svoboda a přímá demokracie nebo ostatní tři nezařazení poslanci.

Předseda SPD Tomio Okamura proti Babišovi hlasovat zřejmě nebude. „Návrh je esencí hlouposti a populismu, jelikož v praxi nic neřeší. Copak tím, že se nějaký majitel vzdá firmy po dobu, co je ve veřejné funkci, se nějak ovlivní jeho vztah k té firmě?“ poznamenal pro Právo.

Ostatní partaje mají jasno. „Nevím, jestli je to ta efektivní cesta, jak bránit střetu zájmů, ale proč to nezkusit. Povede se debata i o výši procenta, kterou může člen vlády ovládat. Uvidíme,“ řekl Právu předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Dodal, že obvykle nemá rád, když se chystá změna zákona jen kvůli konkrétní situaci či konkrétnímu člověku. „Ale pozitiva převáží negativa. Je to reakce na situaci, která nastala. Dotace Agrofertu se jen za rok 2015 zvedly desetkrát, než tomu bylo v předchozích letech,“ dodal.

Proti Babišovi chtějí vytáhnout i komunisté. „Princip, aby nám do politiky nešli velcí vlastníci, chápeme a vítáme. Ale jsme ve stadiu pozměňovacích návrhů a jde o to, aby ustanovení nezůstalo politickým gestem, aby nešlo obejít,“ řekl Právu místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

ČSSD jednotná

Šéfovi komunistů Vojtěchu Filipovi vadí, že se k návrhu soc. dem. jasně připojila až nyní. „Je to od ČSSD pozdní lítost, uplatňovaná v roce voleb. Každý se jich přece musí po právu ptát, proč to neřešili už v koaliční smlouvě,“ napsal Právu. Návrh se zamlouvá i poslancům Úsvitu.

„Jednoznačně jsme pro. Není možné, aby vrcholový politik ve funkci, jako je ministr financí, byl majitelem velkých firem, které jsou navázány na státní zakázky. Chápu, že práce ve vládě může ze dne na den skončit, ale pokud jde do politiky, tak to musí brát naplno, a nemůže si nechávat prostor pro to, aby si dělal kšefty,“ řekl Právu šéf klubu Marek Černoch. I když se kvůli návrhu rozpoutal v koalici spor, ČSSD prý bude při hlasování jednotná. „Pozměňovací návrh k novele o střetu zájmů podpoříme. Případně ho upravíme tak, aby se vztahoval na nově jmenované ministry,“ řekl Právu šéf klubu ČSSD Roman Sklenák.

Chovanec: Dopink není fér

Babiš také v komentáři pro sobotní Právo (na str. 7) napsal, že ČSSD se chce pomstít za článek v MF Dnes, která patří do Babišova impéria. První místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec to odmítl.

„Politika soc. dem. se neřídí články v médiích, ale principy. To je zjevně panu Babišovi cizí. Musí si vybrat, zdali chce raději spravovat zemi pro občany, nebo dělat byznys pro sebe, notabene se státem a dotacemi,“ napsal.

Babis je podle něj politik s finančním i mediálním dopinkem. „A dopink není fér ani v politice. S aktuálními vylhanými články jeho novin, jež útočí na premiéra, to nijak nesouvisí,“ dodal s tím, že na Babišovy noviny si stěžoval už loni v únoru.

Zastal se ho Zeman

Babiš získal zastání u prezidenta Miloše Zemana. „Já jsem zásadním odpůrcem jakýchkoliv zákonů, které jsou psány ad hominem. Ať je to lex Babiš, nebo lex Zeman. Jednoho krásného dne bude lex Kalousek a já budu také proti tomuto zákonu,“ řekl v pátek novinářům.

Zákony se podle jeho mínění mají dělat kvůli principům, nikoliv osobám. „Zákony psané na jméno zpravidla dlouho nevydrží. Zákony, které se týkají principů, mohou být velmi, velmi dlouhodobé,“ dodal.

Anketa

Podpořili byste zákon, který by politikům zakázal být ovládajícími osobami ve firmách?
Ano
74,2 %
Ne
25,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23573 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se protestovalo proti Babišovi

Transparenty s nápisy Babiš - hrobař vesnických hospod, zábav a plesů či Agente ŠtB, obejdeme se bez tebe se objevily ve čtvrtek v podvečer na pražském...

Výběr článků

Načítám