Hlavní obsah

Obyvatelé Frýdku-Místku zablokovali dopravu kvůli chybějícímu obchvatu

Právo, Pavel Karban
Frýdek-Místek

Asi 80 lidí v pátek krátce po 15. hodině zablokovalo na pět minut silnici I/48 protínající Frýdek-Místek. Přecházeli s transparenty v rukou po přechodu pro chodce na Příborské ulici nedaleko Teska. Důvodem je chybějící obchvat města.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Frýdku-Místku zablokovali dopravu kvůli chybějícímu obchvatu Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Chceme upozornit vládu, že nějakým způsobem se o obchvatu mluví více než 20 let, a v momentě, kdy to vypadalo, že je na spadnutí stavební povolení, tak to kvůli nějakým legislativním opatřením vypadá, že celý obchvat je definitivně na odpis,“ vysvětlil protest jeden z jeho spoluorganizátorů Tomáš Vrubel. Dodal, že akcí by lidé rádi upozornili na to, že i ve Frýdku-Místku žijí občané, kteří mají nárok žít zdravě a hodnotně.

Stavba obchvatu Frýdku-Místku o délce 8,6 kilometru má stát zhruba 5,2 miliardy. Zahájena měla být letos v červenci a dokončena v lednu 2020. Zabrzdily ji ale nové evropské předpisy, stavba nemá stavební povolení ani platné stanovisko o vlivu stavby na životní prostředí EIA. Původně vydané nevyhovuje novým evropským předpisům. Komplikací je také evropsky významná lokalita Niva Morávka, kterou má obchvat procházet.

Na odpověď počkají do Velikonoc

Co bude po pátku následovat, Vrubel neví. Organizátoři protestu jsou ale připraveni počkat na odpověď do Velikonoc. „Máme poměrně dobrou podporu města, takže dále bychom to s ním chtěli koordinovat a postupovat společně. Je možné, že blokádu zopakujeme, když nebudeme slyšet dostatečně silnou odezvu, a na delší dobu než symbolických pět minut,“ upozornil.

Mezi protestující se zařadila například devětašedesátiletá Jana Falharová. „Vadí nám hluk, exhalace, už můj otec bojoval proti tomu, aby se tady ta silnice postavila. Barák nám zbourali, otec zemřel, já bydlím u dálnice... Je to hrůza. A ta auta jezdí jedno za druhým, město je rozpůlené na dva díly,“ povzdechla si.

Její kamarádka Marie podotkla, že dávno měl už někdo nějaký protest zorganizovat. „Už je docela pozdě, protože se to neustále oddaluje, oddaluje a neřeší.“

Jasněji by mohlo být počátkem března

Obě ženy přiznaly, že sledují i současné průtahy, které stavbu obchvatu brzdí. „Teď to jsou nové předpisy a je to pořád dokola. Řeší se to 20 let a nic se nevyřeší. A když to půjde, tak zas nebudou peníze,“ zhodnotila události kolem stavby důležité silnice Falharová.

Frýdecko-místecký magistrát občany podpořil. „Kdyby se nenašli takto aktivní obyvatelé, tak jsme chtěli v letošním roce, v případě neúspěchu při vyjednávání s ministerstvy dopravy a životního prostředí, prostest také zavést,“ řekl primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Podle náměstka moravskoslezského hejtmana pro dopravu Daniela Havlíka (ČSSD) by mohlo být v případě obchvatu jasněji počátkem března, kdy má být další jednání v Bruselu. Řekl to po čtvrtečním setkání s ministrem dopravy.

Upozornil, že kvůli problémům s EIA není ohrožen jen obchvat Frýdku-Místku, ale také tzv. prodloužená Rudná v Ostravě nebo obchvaty Opavy a Krnova. Tomu, že obyvatelé Frýdku zablokovali dopravu, se nediví. „Je vidět, že o obchvat stojí. Obávám se ale, že až do Bruselu protest nedojde. Jsem rád, že se to uskutečnilo, akorát by se to mělo přenést do Bruselu,“ vzkázal organizátorům protestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám