Hlavní obsah

KSČM se hlásí k únoru 1948, akce u Gottwaldova hrobu ale nechystá

Právo, Jan Martinek

Ke čtvrtečnímu 68. výročí února 1948 se přihlásila KSČM. Pravicové strany si 25. únor připomenou manifestacemi proti vládě a zejména Andreji Babišovi (ANO).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Demonstrace komunistů k výročí února 1948 na Palackého náměstí před osmi lety

Článek

„KSČM se k revolučnímu základu února 1948 hlásí. Oceňuje práci a obětavost generací budovatelů první formy socialismu,“ píší komunisté na svých stránkách.

Zároveň podle svých slov litují „tragických deformací a nedostatků, které během vývoje myšlenku socialismu ochudily a poškodily“. KSČM připomněla, že se po listopadu 1989 za komunistické zločiny omluvila.

Takové akce pořádáme, jen když se jedná o kulaté nebo půlkulaté výročí
Místopředseda KSČM Jiří Dolejš

Přesto však prý dochází k dezinterpretacím února 1948 a překrucování historie. „Protikomunistické tažení se snaží zastřít fakt, že KSČ tehdy aktivně prosazovala životní zájmy širokých neprivilegovaných vrstev, a to jí přineslo úspěch,“ píše KSČM. Podle prohlášení „opakovaně deklaruje zájem na objektivní analýze historické formy socialismu před rokem 1989“.

KSČM si v minulosti výročí několikrát připomněla na pražských Olšanských hřbitovech u hrobu Klementa Gottwalda. Letos jeho památku uctít nepůjdou. „Takové akce pořádáme, jen když se jedná o kulaté nebo půlkulaté výročí,“ řekl Právu místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Proti Babišovi

Do ulic naopak vyjdou jejich ideologičtí soupeři. TOP 09 bude ve čtvrtek v horní části pražského Václavského náměstí demonstrovat na akci „Oligarchům zvoní hrana“ namířené proti Babišovi.

Proti němu bude demonstrovat i Strana soukromníků ČR, jejímž hlavním mecenášem je senátor a hazardní magnát Ivo Valenta. Soukromníci rozjeli kampaň Zastavme je, která vizuálně upomíná padesátá léta. Dnes začnou demonstrovat ve 14 hodin na pražském Klárově, potom se přesunou před Úřad vlády.

Související téma:

„Zde chceme předat otevřený dopis, v němž vyzýváme vládu ke změně kurzu, který nyní tvrdě směřuje proti živnostníkům, drobným podnikatelům a všem aktivním a pracovitým lidem,“ řekl místopředseda strany Rudolf Baránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám