Hlavní obsah

Škola požádala magistrát, aby byli šikanující studenti z průmyslovky vyloučeni

Právo, Stáňa Seďová
Praha
Aktualizováno

K zásadním krokům se po delší době odhodlalo vedení Střední průmyslové školy Na Třebešíně, kde měsíce tři žáci brutálně šikanovali učitelku angličtiny, která na začátku února zemřela v jedné z pražských nemocnic.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Budova Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze

Článek

„Včera podal ředitel podnět k přezkoumání řízení ve věci šikany pedagoga našemu zřizovateli – Magistrátu hl. m. Prahy. Učinil tak na základě odborného stanoviska právního zástupce školy. Podle toho nemůžeme ani jednat jinak. Chceme žáky vyloučit, ale nemůžeme podle rozkladu jednat jinak,” sdělila v úterý Právu zástupkyně ředitele Střední průmyslové školy Na Třebešíně Taťána Kubíková.

„Kdybychom to řízení otevřeli sami, jen na půdě školy, museli bychom trest snížit. I když nás to samotné zaskočilo, takový je postup,“ dodala s tím, že nyní je to na magistrátu.

Škola už totiž žáky potrestala trojkou z chování a podmínečným vyloučením. Škola tak v přezkumném řízení může trest jen snížit, zatímco magistrát může trest zpřísnit.

Primátorka s ministryní diskutují se studenty

V tuto chvíli probíhá na půdě školy diskuse se studenty, kterou vede sama ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) společně s primátorkou Prahy Adrianou Krnáčovou (ANO).

Jenomže bez jakéhokoli pedagogického dozoru. Ten z diskuse návštěva z ministerstva vyloučila. Což je minimálně neobvyklé. Stejně na to pohlíží vedení školy. Proto uvědomilo policii, aby mělo jistotu, že je takový postup v pořádku a ministryně tak neporušuje zákon a práva nezletilých osob.

„Z hlediska trestněprávní roviny o žádné porušení nejde. Škola policii oslovila, jestli u toho setkání nechceme být, nicméně žádná účast policie v tuto chvíli na Střední průmyslové škole Třebešín není,“ sdělil redakci mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Jaké závěry si z diskuse ministryně a primátorka odnesou, oznámí zřejmě médiím po poledni, na tiskovém brífinku, který ke škole svolaly.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Adriana Krnáčová (ANO)

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Nicméně k náznakům Valachové, že by vedení školy mělo přijmout odpovědnost za hrůzy, které se na její půdě staly, se v úterý připojil i náměstek pražské primátorky pro školství Petr Dolínek, který navrhne odvolání ředitele. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám