Hlavní obsah

Únorové demonstrace byly zřejmě největší za 20 let, říká Chovanec. Konaly se však i masivnější

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pondělí na tiskové konferenci prohlásil, že demonstrace z 6. února letošního roku byly pravděpodobně jedny z největších za posledních dvacet let. Česko však pamatuje mnohem masivnější protesty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

První letošní únorovou sobotu protestovala podle policie na různých místech v Praze asi desítka tisíc lidí. „Pravděpodobně to byly největší demonstrace za posledních 20 let, bylo tam až 10 tisíc lidí celkově,“ prohlásil v pondělí Chovanec.

Stačí se však podívat pár let zpět a je jasné, že se konaly i mnohem větší protesty. Například v dubnu 2012 se na Václavském náměstí sešlo kolem 100 tisíc lidí. Protivládní demonstraci tehdy pořádaly odbory spolu s dvěma desítkami organizací a iniciativ. Cílem byla demise vlády Petra Nečase (ODS).

Demonstrace na Hradčanském náměstí v PrazeVideo: Novinky

Mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková později doplnila, že Chovanec v případě únorových demonstrací hovořil spíše o množství akcí a složitosti zásahů, než jen o počtu zúčastněných osob: „Policie po vyhodnocení dospěla k závěru, že z hlediska počtu akcí, složitosti zásahů a skladby demonstrantů se jednalo o největší soubor akcí, které za posledních 20 let musela v Praze řešit. Zajištění bezpečnosti v případě, kdy ve městě demonstruje množství vzájemně znesvářených skupin v žádném případě nelze srovnávat s žádným, byť sebevětším odborářským průvodem,” sdělila Novinkám.

Nasazeno bylo tisíc policistů

Velká akce se konala i v září 2000. Lidé se u příležitosti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze vyjadřovali proti celosvětové globalizaci. Proti 11 tisícům demonstrantů bylo tehdy nasazeno 11 tisíc policistů. Při letošních únorových protestech přitom na bezpečnost v metropoli podle Chovance dohlíželo asi tisíc mužů zákona.

Co do počtu lidí byl další masovou akcí například odborářský protest na Staroměstském náměstí v listopadu 1997. Svůj nesouhlas s hospodářskou a sociální politikou vlády tam přišlo dát asi 90 tisíc lidí.

Letos v únoru lidé demonstrovali na různých místech v Praze proti islámu a migraci. Protesty se neobešly bez potyček. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) uvedl, že policie ve své práci selhala. [celá zpráva]

Proti tomu se Chovanec ohradil. „Žádné zásadní excesy ze strany policie jsme nenašli,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci, na které představil závěry dvoutýdenní prověrky postupu policistů. [celá zpráva]

Velké demonstrace v Praze
21. dubna 2012 Demonstrace na Václavském náměstí v Praze, kterou pořádaly odbory a dvě desítky organizací a iniciativ, měla za cíl zastavení vládních reforem. Účastníci požadovali i demisi vlády a předčasné volby. Demonstrace se podle organizátorů zúčastnilo až 120 tisíc lidí, podle policie 60 tisíc.
21. května 2011 Na pražském Václavském náměstí protestovali odboráři proti vládním návrhům daňové, sociální, zdravotní a penzijní reformy. Kromě zaměstnanců z prakticky všech sfér a mnoha míst ČR přišli protestovat i postižení. Podle organizátorů se sešlo 35 tisíc účastníků, podle policie 30 tisíc.
16. května 2009 Demonstrace ČMKOS proti dopadům krize na zaměstnance se na Hradčanském náměstí v Praze zúčastnili i odboráři z 11 evropských zemí. K akci se připojili i členové školských odborů, kteří týž den před budovou ministerstva školství protestovali proti nízkým platům učitelů i nepedagogických pracovníků. Přišlo asi 25 tisíc lidí.
26. a 27. září 2000 Summit MMF a SB v pražském Kongresovém centru provázely několik dnů trvající masové protesty proti ekonomické globalizaci, při nichž radikální odpůrci obou institucí vyprovokovali v ulicích potyčky s policií a způsobili rozsáhlé škody. Hlavního dne protestních akcí, 26. září, se zúčastnilo podle organizátorů 11 tisíc lidí, podle policie sedm tisíc. Na bezpečnost v Praze dohlíželo přes 11 tisíc policistů.
Zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Reklama

Výběr článků

Načítám