Hlavní obsah

Česko zasáhne vichr, tající sníh zvýší hladiny řek, varují meteorologové

Česko zasáhne silný vítr, který bude v nížinách dosahovat v nárazech rychlosti 55 až 72 km a na horách až 90 km/h, varují meteorologové. Vítr bude zesilovat už během neděle, slábnout by měl až v pondělí k večeru. Současně se budou zvyšovat teploty, rekordy by měly padat v pondělí. Rtuť teploměru by se měla vyšplhat až na 16 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V důsledku zvyšujících se teplot, vydatnějších dešťových srážek a čerstvého větru hydrologové očekávají, že se budu zvyšovat hladiny na některých tocích.

Především v podhůří bude hladiny řek zvyšovat tající sníh. V povodí horní Otavy, Orlice, horní Moravy, Mandavy, Nisy a Kamenice, je velká pravděpodobnost, že v noci na pondělí bude překročen první povodňový stupeň.

V pondělí by se měly denní teploty pohybovat v rozmezí 10 °C až 14 °C, na jihovýchodě až 16 °C. Na řadě míst tak zřejmě padnou teplotní rekordy.

V pražském Klementinu, kde se měří již od roku 1775, bylo nejtepleji v roce 1794, kdy tu teplota vystoupila na 13,5 °C. Pocitovou teplotu ovšem sníží čerstvý vítr. V úterý se opět ochladí.

Reklama

Výběr článků

Načítám