Hlavní obsah

Ředitel průmyslovky, kde žáci šikanovali učitelku, odstoupit nehodlá

Právo, Novinky, trj, jas
Aktualizováno

František Bártl, ředitel Střední průmyslové školy Na Třebešíně, kvůli šikanování pedagožky žáky odstoupit nehodlá. Škola podle něj postupovala správně, oznámil ve středu na tiskové konferenci. Tu uspořádal pražský magistrát jakožto zřizovatel této školy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ředitel Střední průmyslové školy v Praze Na Třebešíně František Bártl

Článek

"To, že nehodlám rezignovat, není ani zpupnost, ani nedostatek pokory a sebereflexe. Pokud se prokáže pochybení na mé straně, vyvodím z toho důsledky. Ale neudělám z toho precedens pro výtečníky po všech koutech republiky," prohlásil. Pokud by funkci opustil, ukázal by tím žákům cestu k odstranění ředitele. Stačilo by, kdyby se dopouštěli podobného chování.

Současně uvedl, že cítí podporu žáků školy a jejich rodičů. V kauze žáky trýzněné kolegyně by i nyní postupoval stejně. „Necítím žádné pochybení,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vedení školy v morální rovině jednoznačně odsuzuje nepřijatelné a neomluvitelné jednání trojice žáků, kteří naši kolegyni bezohledně šikanovali,“ dodal. Učitelka angličtiny zkolabovala ve škole 14. ledna asi dvě hodiny poté, co se jí na schůzce s rodiči a vedením školy omluvili žáci, kteří ji šikanovali, a dali jí květinu. Po hospitalizaci zemřela v nemocnici. Škola odmítá jakoukoli příčinnou souvislost mezi zdravotním stavem učitelky a děním ve třídě 2. E.

Bártl zároveň pozval do školy ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD). Ta se případem zabývá, jak po jednání vlády potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Magistrát vyčká na vyšetření případu

Zástupkyně ředitele Taťjana Kubíková doplnila, že poté, co byla pedagožka hospitalizována, měla možnost seznámit se s její zdravotní dokumentací. Bližší podrobnosti však  s ohledem na probíhající vyšetřování odmítla sdělit. Učitelka však podle závodního lékaře byla schopna vykonávat svou práci.

Ředitelka magistrátního odboru školství Lenka Němcová nechtěla případné pochybení školy komentovat s tím, že vyčká na výsledky vyšetřování. „Dokud nebudeme mít výsledky šetření České školní inspekce, policie, inspektorátu práce, nemohu jednoznačně říci, jestli vedení školy pochybilo,“ odpověděla Němcová na otázku Práva.

Škola se o šikaně dozvěděla 12. ledna a během dvou dnů trojici agresorů podmínečně vyloučila a udělila jim trojky z chování. Učitelka následně vedení měla poděkovat, „že se to dobře vyřešilo”. [celá zpráva]

Teprve ex post se prý vedení školy dostalo k dalším videozáznamům, kde byla zachycena další a ještě brutálnější šikana. Na jejich základě uvažuje o vyloučení aktérů ze školy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám